Geen klassenjustitie door bezuiniging op rechtsbijstand

ondernemenFlinke bezuinigingen op rechtsbijstandverzekeringen zouden ervoor kunnen zorgen dat in een korte tijd niet iedereen de gang naar de rechter meer kan betalen. Rechtsbijstand is dan alleen nog maar mogelijk voor mensen met genoeg geld, waardoor sommige bevolkingsgroepen achtergesteld raken. Het is dan ook niet vreemd dat er al snel kritische tegengeluiden te horen waren: de bezuinigingen zouden een genadeklap zijn voor de gefinancierde rechtsbijstand en bovendien zou dit zorgen voor een dreigende crisis voor de rechtsstaat.

Een van de critici over de geplande bezuinigingen, is de Raad van State. SP’er Jan de Wit nam het advies van de Raad van State mee in de Tweede Kamer om minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten van de VVD vragen de stellen. De Wit gaf onder andere aan dat het advies vernietigend is, onder andere door het risico dat de toegang tot het recht wordt belemmerd. Dat de kans bestaat dat niet langer iedereen naar de rechter kan stappen, is in strijd met de grondwet en het Europese mensenrechtenverdrag.

Opstelten gaf dinsdag in een reactie tijdens een vragenuur aan dat de bezuinigingen niet leiden tot klassenjustitie. Hij vindt niet dat het advies van de Raad van State zo ‘vernietigend’ is als De Wit beweert en is daardoor ook niet van plan om de plannen te herzien. Wel is het plan om goed in het oog te houden welke effecten de bezuinigingen op de praktijk hebben. “Er is geen sprake van klassenjustitie. Er is in Nederland geen klassenjustitie en daar staat het kabinet voor.”

In het vervolg moeten mensen zelf aantonen dat ze door een advocaat bijgestaan moeten worden die betaald is door de staat. Nu kunnen mensen nog naar een advocaat stappen voor hulp. Als blijkt dat zij onvoldoende geld hebben om de diensten te betalen, kan de raadsman een aanvraag doen voor sociale rechtsbijstand. Het kabinet wil dat mensen eerst een aanvrag doen bij een functionaris voor een gesubsidieerde advocaat, die het verzoek beoordeeld voordat er een advocaat aangewezen wordt. Door deze maatregelen in te voeren, wil het kabinet 85 miljoen euro besparen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.