Waarom betaal je eigenlijk meer rente, dan je ontvangt?

Iedereen heeft het zich vast al een paar keer afgevraagd. Waarom ontvang ik veel minder rente op mijn spaarrekening dan ik moet betalen aan mijn bank? De gemiddelde rente op een spaarrekening bedraagt nu 2 procent. Terwijl de gemiddelde rente van een lening 4,5 procent is. waarom is dit verschil zo groot en waar is dit op gebaseerd?

In een handige animatievideo van ING legt de bank uit waar deze rentes op gebaseerd zijn, waarom de verhoudingen zo groot zijn en wat banken met de marge (het verschil tussen die twee rentes) doen. Weten waarom jij minder rente krijgt op je spaarrekening dan je betaalt voor een lening? Bekijk dan deze video:

Eigenlijk kun je een bank dus vergelijken met een onderneming. Een ondernemer koopt producten in bij een groothandel en daar betaalt hij minder voor, dan hij uiteindelijk weer gaat vragen aan zijn klanten. Dit komt omdat bij deze inkoopprijs nog kosten zoals personeelskosten en huur komt. Dit werkt zo ook bij een bank. En hoe meer zekerheden jij een bank kan bieden, hoe meer rente je ontvangt.