Inzet van film en video bij bedrijven achterhaald

Het bedrijfsleven zet nog veel te vaak film en video in op een achterlijk ouderwetse manier. Dit is eerder schadelijk voor de bedrijven in kwestie dan dat het ze goed doet.De stroom puur zendergerichte bedrijfsfilms die op de doelgroep wordt afgevuurd wordt maar niet minder.

En altijd moet weer die CEO zonodig zijn zegje doen. Al ziet ie er helemaaaaaaaal niet uit. Krampachtig wordt vastgehouden aan huisstijlen en risico’s worden zo min mogelijk genomen qua cameravoering maar zeker ook niet qua inhoud. Het gevolg: een oersaai kleurloos filmpje van dertien in een dozijn waar een zak zout nog geen dorst van krijgt.

Houd die kostbare euro’s toch liever op zak in dat geval ondernemers. Het werkt juist averechts. Te perfect, te glad, te geregisseerd…je doelgroep prikt er echt doorheen inmiddels. Vroeger kon het wellicht nog maar nu echt niet meer.

Bedrijfsdocumentaires

Vervang de traditionele bedrijfsfilm door de bedrijfsdocumentaire en je bent al veel meer op de juiste weg. Door een watte?!  Door een bedrijfsdocumentaire.

Dit is een kruising tussen een bedrijfsfilm en een onderzoeksdocumentaire. Deze films worden meestal ingestoken met een kritische onderzoeksvraag die tegelijkertijd nieuwswaardig is. Het moet echt een vraag betreffen die de gemoederen bezig houdt en actueel is. De zoektocht naar het antwoord op die vraag boeit de kijker vele malen meer en zal de attentiewaarde ook doen toenemen als er aan het eind van de rit ook nog nieuws is gegenereerd. In de slipstream van de zoektocht toon je het bedrijf. Dit noemen ze de over-de-band-tactiek in de communicatie.

Let op: dit is absoluut niet zo onafhankelijk als een echte documentaire en dat moet je dan ook niet pretenderen maar het zit in het midden. Er is namelijk veel meer niet geregisseerd dan wel en dat maakt het alleen al spannender voor de kijker.

Probeer het eens. Het resultaat zal je verbazen. Uiteraard zijn er meer wegen die naar Rome wegen maar probeer die dan ook eens! Experimenteer met nieuwe vormen.

Binnenkort licht ik het fenomeen moodfilms toe!

Lees ook:Richard Branson: ‘hard werken maar ook flink feest vieren’
Lees ook:Copycats devalueren merkwaarde en omzet razendsnel
Lees ook:Arme meid
Lees ook:Lesje agendabeheer en ‘loslaten’
Lees ook:Teveel leuk werk voor te weinig uren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.