Trends in video en videomarketing in 2013

Wat worden de videotrends in 2013? Wat kunnen organisaties verwachten op het gebied van videomarketing en hoe kunnen ze hier het beste mee omgaan? Ik zet hieronder zes belangrijke trends die we in mijn ogen gaan zien op een rij. 

 

Videotrend 1 in 2013: Cisco stelt dat in 2013 90% van de internettraffic zelfs online video zal zijn! Steeds meer bedrijven en instellingen maken de inzet van online video’s daarom onderdeel van hun officiële corporate communicatiemix. In de VS is een onderzoek gedaan onder de 50 meest toonaangevende retailers. Van de 50 zetten 48 retailers stelselmatig online video in om meer producten te verkopen. In 2011 bedroeg dat nog maar 19 van de 50 retailers. Dat is ook niet gek. De consument wil transparantie, betrouwbaarheid, autenticiteit en men leest niet graag meer. Het is ook een stuk goedkoper dan vroeger om een video te laten maken met de intrede van CAMJO’s (professionele camerajournalisten die alles met bijvoorbeeld hun spiegelreflexcamera’s) met een one-man-crew vastleggen.

Videotrend 2 in 2013: Met de toename van de impact van video’s online voor je reputatie als bedrijf of instelling neemt ook het belang van channelmanagement binnen deze organisaties toe. Mensen komen via allerlei online wegen bij je terecht als bedrijf. Zorg ervoor dat je de regie houdt over de verschillende kanalen en sluizen hoe men met je bedrijf in aanraking komt. Zorg voor je eigen video’s daarop. En aangezien iedereen tegenwoordig met z’n iphone of ipad een filmpje kan maken en direct online kan zetten op elke plaats binnen je bedrijf is het meer dan ooit zaak in de gaten te houden wat er over je bedrijf of instelling rouleert aan bewegende beelden op het net. Via www.yubby.nl kan je dit heel goed doen! Op deze site geef je een zoekwoord in en deze scant vervolgens meer dan 30 grote videoplatformen voor je.

Videotrend 3 in 2013: Ik noemde het fenomeen net al; de Camjo (camerajournalist). Deze gaan steeds meer ingezet worden. Ook door de TV zenders en grotere media concerns. Dit zijn de groene baretten (commando’s) onder de cameramensen. Zij kunnen zich in hun eentje helemaal redden met licht, geluid, regie, interviews, camera en productie en maken lean en mean producties van steeds hogere kwaliteit. Ik ben zelf ook een CAMJO en  merk dat dat bedrijven aanspreekt. De korte lijnen zijn ook lekker gemakkelijk en zorgen voor een stuk minder ruis tussen de doelstelling van de film en de uiteindelijke uitvoering.

Trend 4 in 2013: de strijd om de eerste pagina van de zoekresultaten op Google gaat enorm toenemen. 75% van de mensen scrolt niet verder dan de eerste pagina. En ze klikken dan niet in de betaalde resultaten maar vooral in de organische resultaten. En een filmpje wordt vaak getoond met een kleine afbeelding tussen een hoop tekst op de eerste pagina dus dan is de kans ook een groot dat uw filmpje eerder aangeklikt wordt en men daardoor eerder op uw site terecht komt. Zet uw video overigens niet alleen op YouTube maar ook op Google+ en Vimeo. En vergeet  uw eigen site niet en jaag de video aan via uw social media kanalen. Zorg er wel voor dat u overal echt het filmpje plaatst en niet alleen met een link vanaf YouTube. Ook de woorden in de titel en tags een beetje variëren doet wonderen.

Trend 5 in 2013: Content is king maar in 2013 wordt de context waarbinnen die content wordt geplaatst nog belangrijker! Kijk goed hoe u uw content ontsluit. Zorg ervoor dat dit niet te commercieel gebeurt, zorg voor originaliteit, nieuwswaarde of humor. De kijker moet er echt wat aan hebben en wel binnen de eerste 10 seconden anders klikt deze uw content direct weg. Er is tegenwoordig genoeg aanbod. Kijk ook goed wat er rondom uw content gebeurt. Stel u zet er een boodschap op dat u erg duurzaam en innovatief bent met een filmpje dan kan een concurrent een advertentie plaatsen op uw filmpje. Let op dat dat niet gebeurt. Let ook op de mogelijke reacties op uw filmpjes zodat je dit op tijd kan tackelen. Deze reacties vormen namelijk belangrijke context en zijn van groot invloed op hoe een leek naar uw bedrijf of instelling kijkt.

Trend 6 in 2013: de bedrijfsfilms, commercials en voorlichtingsfilms krijgen online fors meer concurrentie van de echtere en meer praktischere film- en videotypen. We gaan volgens mij namelijk een sterke toename zien van het aantal bedrijfsdocumentaires  , moodfilms, instructiefilms en persoonlijke videoboodschappen.  Vooral online! Deze soorten films en video’s sluiten veel beter aan op de communicatiewensen anno 2013 van de ontvanger: what’s in it for me? Kort en krachtig? Zo objectief en persoonlijk mogelijk met zo min mogelijk toeters en bellen.

Lees ook:Videoplatform groot succes voor retailers
Lees ook:Kijktijd online video fors gestegen
Lees ook:Tips voor een indrukwekkend CV op video
Lees ook:Hoe maak je een virale video?
Lees ook:Domineer Google met videomarketing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.