Welke uren tellen meer voor het urencriterium?

Als ondernemer wil je natuurlijk profiteren van de verschillende soorten ondernemersaftrek. Eén van de eisen die vaak gesteld wordt is dat je minimaal 1.225 uren per jaar werkt voor je onderneming. Welke uren mag je meetellen en welke niet?

De belangrijkste twee ondernemersaftrekposten zijn de zelfstandigenaftrek (€7.280) en de startersaftrek (€2.123). Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je aantoonbaar minimaal 1.225 uren aan je onderneming gewerkt hebben. Ook als je in de loop van het jaar start, moet je 1.225 uren kunnen aantonen om recht te hebben op de ondernemersaftrek. Het hoeven geen uren te zijn die je kunt declareren bij de klant.

Hoe kom je aan 1.225 uren?
Uitgaande van 47 weken in het jaar werken, moet je wekelijks minimaal 26 uren aan het ondernemen zijn. Hierbij mag je bijvoorbeeld ook meetellen:
• Administratieve werkzaamheden voor je onderneming
• Acquisitie – de geïnvesteerde tijd om klanten te werven mag je ook tellen
• Maken van offertes
• Marktonderzoek
• Bouwen website

Het moet wel gaan om werkzame uren. Als je 24 uur per dag bereikbaar bent voor je klant, kun je alleen de uren rekenen dat er een beroep op jou wordt gedaan.

Zorg voor een goed onderbouwd urenadministratie. Dagelijks moet je jouw werkzaamheden vastleggen, want later is het lastig om je urenadministratie nog bij te werken.

Lees ook:Eindejaarstips voor de startende zzp’er
Lees ook:Urencriterium minder streng
Lees ook:Geen urencriterium meer voor ondernemers
Lees ook:Zakelijke verzekeringen – Welke heb je nodig?
Lees ook:Makkelijk betrouwbare dienstverleners vinden voor in en om je huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.