Een zzp’er kan niet zonder een spaarvermogen

ZZP Barometer heeft onderzocht hoe het zit met de spaardrift van zzp’ers, en dat blijkt goed te zitten. Maar liefst 81% van de ondervraagde zzp’ers bouwt een financiële buffer op. 71% van hen heeft minimaal een buffer om drie maanden zonder inkomen te kunnen.

Het vreemde in het onderzoek is dat hoogopgeleide zzp’ers minder behoefte hebben om geld achter de hand te hebben. Misschien omdat zij er meer vertrouwen in hebben dat ze geen maanden zonder opdrachten zitten.

Waarom kun je als zzp’er niet zonder spaargeld?
Iedere zzp’er zou privé een kapitaal op moeten bouwen en daarnaast nog een extra bedrag achter de hand moeten hebben om zakelijk ook een backup te hebben. Tijdelijk heb je mogelijk een periode geen opdrachten. In deze maanden kun je op zoek gaan naar nieuwe opdrachten, maar de vaste lasten lopen wel door. Ook bij arbeidsongeschiktheid moet er rekening worden gehouden met een grote inkomensterugval. Ook als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebt.

Hoeveel geld moet er zitten in een spaarbuffer?
Een lastige vraag! Het antwoord is namelijk afhankelijk van veel factoren. Heb je bijvoorbeeld een AOV met een lange eigen risico periode? Ben je afhankelijk van een paar opdrachtgevers? Dit maakt jou namelijk kwetsbaar. Heeft je partner een goed inkomen? Maar in ieder geval is het verstandig om naast het privé spaargeld minimaal een bedrag als buffer aan te houden waar je minimaal drie maanden mee vooruit kunt.

Lees ook:Financiële mogelijkheden voor zzp’ers
Lees ook:Bank failliet? Sneller je geld terug!
Lees ook:Eindejaarstips voor de startende zzp’er
Lees ook:Nederlandse MKB’ers stressbestendig
Lees ook:Instinkers voor de zzp’er

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.