Een kwart van zzp’ers de klos bij arbeidsongeschiktheid

Van alle zzp’ers zakt 27 procent onder het bijstandsniveau bij arbeidsongeschiktheid. Dit is de conclusie van het Centraal Planbureau (CPB). Ongeveer 5 procent heeft helemaal geen inkomen of vermogen als ze ziek worden.

Werknemers zie ziek worden vallen terug op de WIA. Dat geldt niet voor zzp’ers. Zij worden geacht een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Doen ze dat niet? Dan valt het inkomen bij arbeidsongeschiktheid in één keer weg. Sommige zelfstandigen kunnen nog terugvallen op een tijdelijke loondienst of een partner met inkomen. De gevolgen van arbeidsongeschiktheid worden onderschat.

Meer dan de helft van de zzp’ers heeft een probleem
Ruim de helft van de zzp’ers vallen bij arbeidsongeschiktheid meer dan 30 procent van het inkomen terug. Zij kunnen financieel de touwtje waarschijnlijk niet meer aan elkaar knopen. Gelukkig kan 27 procent van de zzp’ers deels terugvallen op het inkomen van de partner. Ongeveer 16 procent heeft voldoende vermogen achter de hand om tijdelijk van rond te komen. Een kwart van de ondervraagde zzp’ers heeft een AOV.

Is een verplichte AOV een optie?
Er wordt al jaren over gesproken om een verplichte verzekering in te voeren, maar daar is veel weerstand tegen. Veel zzp’ers die geen AOV hebben, kiezen hiervoor omdat ze de lasten niet op kunnen brengen. Een verplichte verzekering gaat dus niet werken.

Zzp’ers die geen AOV hebben lopen en groot risico. Morgen kun je door een ongeval of een ziekte niet meer in staat zijn om te werken. Wat zijn hiervan de financiële gevolgen? Ga dat voor jezelf na.

Lees ook:Geen verplichte AOV?
Lees ook:Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?
Lees ook:15% ondernemers onverzekerd
Lees ook:Een op de vijf zzp’ers heeft een AOV
Lees ook:Valkuilen bij het afsluiten van een AOV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.