Meer peper voor je medewerkers

Als je het gevoel hebt dat je als MKB ondernemer beter alles zelf kunt doen dan werk aan je medewerkers over te laten omdat dan alles volgens jou veel te lang duurt, dan moet je vooral even www.entrepeneur.com bezoeken. Daar staan namelijk een aantal goede tips om je medewerkers meer peper te geven. Het mooie is…veel punten komen neer op het gedrag van de ondernemer zelf:-) Hieronder tref je een korte samenvatting aan van het artikel. In cursief mijn mening erbij (voor degenen die dat interesseert:-))

  1. De juiste persoon aannemen. Vooral niet te overhaast mensen aannemen en ook zorgen dat ze bij de cultuur van het bedrijf passen. Eens! Als ondernemer ben je vaak maar wat blij dat je eindelijk iemand hebt en dat het je veel dure kosten heeft bespaard, dat je vaak niet meer helemaal tot de kern gaat of het de juiste persoon is.
  2. Duidelijke doelen stellen. Wanneer moet een en ander af zijn? Vaak blijken we als ondernemers te vaag the zijn. En dat is dodelijk voor de motivatie. Dus denk niet dat je medewerkers aan een woord voldoende hebben om te weten wat je bedoelt. Eens! Door de snelheid waarmee we leven en vanwege het feit dat je alles al in je hoofd hebt uitgedokterd, zorgt er vaak voor dat het zo overbodig lijkt om het nog een keer van A tot Z uit te leggen.
  3. Manage bij walking around. Niet aankondigen wanneer je er bent om te kijken hoe en wat. Mwa, ben absoluut niet van de controle op het proces. Moet volgens mij om de output gaan.
  4. Deel de financiële situatie van het bedrijf. Transparantie werkt motiverend op dit vlak. Eens.
  5. Als je een bonussysteem hanteert, zorg dan wel dat het de juiste prikkels zijn. De doelstellingen niet te hoog en onbereikbaar stellen. Mwa. Ik ben wel voor de lat net iets hoger te leggen dan dat men aanvankelijk als bereikbaar zou vinden. Dan gaat men zich daar ook naar zetten en dat is de voorwaarde überhaupt om het te halen en als je dan ziet dat het wel haalbaar blijkt…dan is de trein niet meer te stoppen.
  6. Bouw vertrouwen. Geef ook je eigen tekortkomingen toe en wees eerlijk. Eens! Iedereen moet weten dat als je bij mij  werkt dat je dan geen/nauwelijks leiding hoeft te verwachten:-)
  7. Medewerkers zijn mensen. Behandel hen ook zo. Speel in op hun persoonlijke verlangens en wensen. Eens! Maar sla daar niet in door. Je bent ondernemer en geen psycholoog.

Lees ook:Teveel leuk werk voor te weinig uren
Lees ook:Richard Branson: ‘hard werken maar ook flink feest vieren’
Lees ook:Acht tips voor een prettige relatie met je mailbox
Lees ook:Slim personeelsbeleid: populaire Twitteraars aannemen
Lees ook:De baas zelf of de medewerker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.