Klachten over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Er zijn meer dan één miljoen zzp’ers actief in Nederland. Deze zelfstandigen zijn vaak niet verzekerd tegen het risico van arbeidsongeschiktheid. Met name zelfstandigen die in de bouw werken moeten torenhoge premies betalen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Belangenvereniging Zelfstandigen Bouw heeft leden opgeroepen om misstanden aan te kaarten. Verzekeraars rekenen hoge premies en wijzen massaal claims op de AOV af.

Met name oudere werknemers in de bouw hebben moeite om een passende AOV af te sluiten. Het grootste probleem is de hoogte van de premie. Premies tussen €500 en €900 moeten bouwvakkers vaak betalen als ze een goede dekking wensen tegen arbeidsongeschiktheid. Bouwvakker die in het verleden lichamelijke klachten gehad hebben, kunnen vaak zelfs geen AOV afsluiten.

Verzwijging is een groot probleem
Bij het aanvragen van de AOV worden er vragen gesteld over de gezondheid. De vragen moeten naar waarheid ingevuld worden. Hier gaat het vaak mis. Als de zzp’er vergeet om rugklachten van bijvoorbeeld 10 jaar geleden op te geven, kan de verzekeraar een beroep doen op verzwijging. Waarschijnlijk zijn deze klachten niet opgegeven omdat het geen problematische problemen waren die al snel weer verholpen zijn. Dit is geen verzwijging, maar de verzekerde is het eenvoudig vergeten.

Verzekeraars moeten de klanten weer centraal stellen. Ga bij acceptatie van de verzekering al na of er sprake is van “verzwijging”. De hoogte van de premie kunnen verzekeraars niet veranderen, maar de serviceverlening kan zeker beter.

Lees ook:Geen verplichte AOV?
Lees ook:Voor welke beroepsgroepen is een arbeidsongeschiktheidsverzekering duur?
Lees ook:Werkgevers gaan minder aan ww-premies betalen
Lees ook:Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?
Lees ook:Waarop letten bij het afsluiten van een AOV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.