MKB verkwanselt 30% van omzet

Het MKB verkwanselt tot 30% van haar omzet door de zogenaamde faalkosten in het bedrijf. Ook wel de spookkosten genoemd.

Door de waan van de dag worden allerhande zaken over het hoofd gezien. Hierdoor gaat veel tijd en geld verloren. Oorzaken hiervoor zijn onder andere inefficiënt werken, slechte communicatie, verkeerde systemen, onduidelijke procedures, niet resultaatgerichte vergaderingen, inefficiënt mailgebruik etcetera. Vooral ZZP-ers hebben vaak hun eigen interne organisatie niet goed geregeld omdat ze vanuit hun passie te druk zijn met de uitvoering van hun werk en acquisitie.

Bovenstaande woorden zijn niet mijn woorden maar die van de pittige onderneemster Milly van der Meulen (MM) van Simply Organized. Van der Meulen is circa 4 jaar zelfstandig ondernemer en vanuit eenvoud en met simpele middelen helpt ze als business organizer ondernemers en werknemers bij het organiseren en professionaliseren van hun werkzaamheden.  Alle aanleiding voor een interview door Ondernemen.blog.nl (O) met deze dame.

 

 O: Wat is uw zakelijke ambitie voor 2010?

 MM: Mijn zakelijk ambitie voor 2010 is een omzetverhoging van 15% te realiseren door een groeiende portfolio en een toename van minimaal 25% abonnees op mijn wekelijkse tip.

 O: Wat zijn uw belangrijkste drijfveren als ondernemer?

 MM: Ik koos altijd voor de veiligheid van een vaste baan. Totdat ik ontdekte dat ik echt goed ben in wat ik doe. Nu heb ik wat ik wil: ik heb een product dat heel concreet is en waar mensen blij en energiek van worden, ik kan nu meer samenwerken met energieke en inspirerende mensen. Ik krijg zelf hierdoor ook nog meer positieve energie. Ik kan nu kansen en mogelijkheden pakken als ik die zie. Ik kan nu leren van nieuwe zaken waar je als ondernemer mee te maken krijgt. Ik heb nu keuzevrijheid tussen werken en vrije tijd. 

O: Wat is uw grootste zakelijke zorg voor 2010 voor het MKB?

 MM: Naast de spookkosten die er o zoveel zijn in het bedrijfsleven terwijl dat met een paar ingrepen te voorkomen is, is mijn grootste zakelijke zorg het betalingsuitstelgedrag van klanten waardoor  ondernemers terecht kunnen komen in de vicieuze cirkel van liquiditeitsvraagstukken. Ik zie dat steeds meer om mij heen. 

O: U staat bekend om uw tips om de interne bedrijfsvoering wat meer op orde te brengen. Heeft u er nog een voor ons?

MM: Het MKB doet er verstandig aan om vaker ‘sporen’ achter te laten in hun digitale bestanden. Iedereen vraagt zich wel eens af waar ze nu weer een document het beste kunnen opslaan? Het past namelijk soms zowel bij dat ene, maar ook bij dat andere onderwerp. Er is een simpele oplossing voor: maak snelkoppelingen naar documenten en mappen. Dit lijkt ingewikkeld wellicht maar is het niet. Zó doet u dat: (het gaat het makkelijkst via de verkenner). Ga op het originele of de laatste versie van het bestand (of de map) staan en druk de control toets in en houdt deze ingedrukt. Druk vervolgens de rechter muisknop in en houdt ook deze ingedrukt. Sleep dan het bestand of de map naar de doelmap. Dan opent een klein venster met 3 keuze mogelijkheden. Kies voor de laatste: hier snelkoppeling plaatsen. U laat dan in de doelmap een spoor achter naar het origineel. Door deze werkwijze voorkomt u dat u met meerdere versies van een document werkt of te veel zoekt naar bestanden in diverse mappen. U werkt altijd met de enige en  juiste versie. 

O: Heeft u voor ons nog even dat verhelderende lijstje met die verschillende soorten werkers?

MM: Geen probleem. Er zijn mensen die het beste presteren als ze onder druk werken, een overvol bureau hebben en stapels op de grond. Andere mensen werken optimaal als ze ’s ochtends starten met een clean desk. Hieronder volgt het lijstje met diverse soorten werkers.

 De Stapelaar

De stapelaar creëert stapels op het bureau.

Gevaar: veel tijdverlies door onoverzichtelijkheid, slecht overdraagbaar werk.

 De Spreider

De spreider heeft een voor hem/haar overzichtelijk systeem op bureau en op de vloer. Stapels werken niet voor dit type.

Gevaar:  een niet professioneel uitstralende en niet goed schoon te maken werkomgeving

De Archivist

De archivist bergt alles meteen op alfabetische volgorde op in archiefmappen, ordners en digitale mappen.

Gevaar: er kunnen teveel en onnodige documenten bewaard worden

 De Behanger

De behanger hangt overal briefjes en gele post-its op. het overzicht op urgente en belangrijke zaken wordt met deze werkwijze verloren.

Gevaar: men weet niet welke zaken urgent en belangrijk zijn en dus prioriteit hebben.

 De Ruimer

De ruimer gooit rigoureus alle papieren weg. dit systeem werkt als vertrouwd kan worden op een goed functionerend secretariaat of (afdelings) archief.

Gevaar: dit type werker is regelmatig iets kwijt.

 De Bewaarder

De bewaarder is iemand die echt álles bewaard.De bewaarder heeft altijd ruimte gebrek.

Gevaar: er worden veel nutteloze zaken bewaard die ruimte in beslag nemen. De bewaarder houdt zich bezig met zaken die geen nut hebben voor de uitoefening van zijn functie.

 De Sjouwer

De sjouwer is iemand die papieren mee neemt in de tas om thuis aan te werken. de praktijk leert dat er thuis niet of nauwelijks naar gekeken wordt.

Gevaar: deze werkwijze heeft geen werkresultaat  en men draagt ongemerkt dagelijkse extra kilo’s mee in de tas.

 De Overwerker

De overwerker werkt niet over vanwege te behalen deadlines, maar houdt door deze werkwijze overzicht in de papieren en de werkzaamheden.

Gevaar: er worden meer uren  gewerkt dan waar voor betaald wordt.

 De Systemist

De systemist maakt gebruik van alle moderne technologieën.Er wordt zo min mogelijk geprint. Hij of zij heeft alles bij de hand in zijn laptop of pda.

Gevaar: het gevaar is dat deze werker altijd en overal bezig is met het werk.

Maak uw eigen keuze. Ondernemen.blog.nl heeft overal alleen even het nadeel bijgezet. Immers, u weet zelf de voordelen wel anders was u niet een dergelijke soort werker geworden wellicht. Ik moet u eerlijk bekennen dat ik me in allemaal wel een beetje herken.. Ai.. kan dat ook? Niet best… 

 

bron: management support (april 2009)

[email protected]

www.simplyorganized.nl

 

Interessante overige links in dit kader:

www.slimgeregeldopschool.nl

www.lifehacking.com

www.afspreken.nl

www.doodle.com

www.symbaloo.com

www.getfingertips.nl

www.onlinetijdschrijven.nl

www.nbpo.nl

www.e.ggtimer.com

Lees ook:Euro loopt gevaar
Lees ook:Wat gaat er nog gebeuren in de winkelcentra?
Lees ook:Ondernemerschapswens grootste vijand van werkgever?
Lees ook:Hulde aan moeders MET ambitie
Lees ook:Aanrader: dagelijkse ondernemersquote

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.