MKB mist kansen door angst voor Cloud Computing

De angst van veel MKB-ers voor Cloud Computing is onterecht. Bovendien zijn ze hierdoor een dief van hun eigen portemonnee. Dit stelt Wilbert Philippo (42) (WP), internetondernemer pur sang en in die hoedanigheid ziet hij elke dag hoe het met het kennisniveau van het MKB rondom internet is gesteld. Ondernemen.blog.nl (O) onderwierp hem aan een interview.

Even vooraf: voor de mensen die nog nooit van Cloud Computing gehoord hebben (en dat is zeker geen schande hoor). Cloud Computing is een parallel computersysteem waarbij de software verdeeld is tussen meerdere computers op het internet. De “cloud” (nederlands: wolk) staat voor het internet en de delen en acties van de applicatie die niet op de machine van de gebruiker plaats vinden.

 

O:       Wie is Wilbert Philippo?

WP: Ik ben in 2002 begonnen als ondernemer en heb toen LeaseTrader.nl opgericht. Dit is het autoleaseportal voor MKB Nederland. Daar is later InfoTrade Zoekmachinemarketing bij gekomen. Een AdWords Qualified Company gespecialiseerd in AdWords, Website analyse en conversieoptimalisatie.

O:       Wat zijn jouw belangrijkste drijfveren als ondernemer?

De vrijheid om mijn eigen ideeën uit te kunnen voeren. Ik werk meer en verdien minder dan toen ik nog in loondienst werkte, maar heb vrijwel geen stress omdat ik mijn eigen keuzes mag maken. Dat is mij heel erg veel waard. Natuurlijk hoop en verwacht ik ook veel te geld te kunnen verdienen. Dit hoop ik voor een groot deel in te kunnen zetten voor MVO projecten zoals wij nu al doen in Suriname. Dat vind ik toch het meeste vodoening geven.

O: Wat is je zakelijke ambitie voor 2010?

WP: Wij zijn vorig jaar erg snel gegroeid. Met LeaseTrader meer dan 100% omzetgroei en met InfoTrade 50%. Dit jaar willen we over de hele linie toch weer 50% groeien, maar niet met meer dan 1 FTE.

O:     Wat zijn de grootste trends voor het MKB op jouw vakgebied?

WP: Wat een enorme trend gaat worden is Cloud Computing. Dit biedt enorme efficiëntiemogelijkheden en brengt kostenbesparingen met zich mee. Bedrijven hebben echter nog nog te veel angst voor de mogelijkheden dit dit biedt. Vaak is dit ingegeven door ICT mensen die hun macht en hun baan bedreigd zien. Jammer. Buitengewoon spijtig. Ieder die de moeite neemt zich hier eens serieus in te verdiepen kan een enorme efficientieslag maken en kostenbesparing realiseren.

Wij hebben zelf helemaal geen server of bedrijfssoftware meer in onze organisatie. Alleen maar computers met internetverbinding. Wij gebruiken zakelijke G-mail voor onze mail, Google docs voor onze documenten, Exact online voor boekhouding en Salesforce voor klantenbeheer (CRM). Iedereen kan overal werken (waar een computer met internetverbinding is) en overal bij. Alles is bijzonder veilig opgeslagen. We hoeven zelf geen back-ups te maken en dit kost enkele tientjes per jaar per medewerker.

 

O: Wat is het grootste aandachtspunt voor het MKB op jouw vakgebied?

WP: Vooral rondom hun website laten veel MKB’ers vaak kansen liggen. Ze kiezen een goedkope oplossing waarbij van tevoren niet goed wordt nagedacht wat men nu precies met die website wil bereiken. Als men dan wat verder gaat kijken naar de mogelijkheden, blijkt men een verkeerde oplossing gekozen te hebben. Men vertrouwt teveel op de websitebouwer. Echter, die bouwt vaak gewoon wat de opdrachtgever wil. Dit is niet altijd het beste voor de opdrachtgever.

O:  Wat is jouw grootste zakelijke zorg voor 2010?

WP: Ik ben toch bang dat we er nog niet zijn met de economische crisis. Veel mensen en bedrijven teren nog op reserves, stimuleringsmaatregen stoppen ook weer, en het zou best kunnen dat het ergste nog moet komen.

 

Meer Wilbert en zijn bedrijven?

www.leasetrader.nl (voor een ieder die op zoek is naar een nieuwe of volgende leaseauto)

www.infotrade.nl ( voor betaalbare internetmarketing en advies over internet)

Lees ook:Ondernemers: online gegevens bewaren onveilig
Lees ook:Leasetrader lanceert vandaag www.leaseadviseur.nl
Lees ook:Google komt binnenkort met Cloud Printing
Lees ook:Van een goed idee naar een succesvol bedrijf
Lees ook:Zoooo papierloos!

3 reacties op “MKB mist kansen door angst voor Cloud Computing

 1. Sam van Buuren

  Hoi Wilbert, helemaal eens. Het is inderdaad zo dat je als ondernemer met software-via-internet je ICT-kosten kan halveren en vervolgens ook nog eens veel beter over bedrijfsgrenzen heen samenwerken! En dat is waar je als organisatie het verschil kan maken. Ik noem dat ‘Het Nieuwe Werken voor Ondernemers’.

  Om mede-ondernemers van hun ‘cloud-watervrees’ af te helpen heb ik een tip. Er is 25 mei in Utrecht het event ‘Nederland Werkt Online.nl’. Zij kunnen die dag mede-ondernemers spreken die al vernieuwend werken en hun ICT-kosten hebben gehalveerd. Er zijn demo’s van de online diensten van Google, IBM, Microsoft en Salesforce en ook nog workshops ‘slimmer werken’. Meer informatie en inschrijven via http://www.nederlandwerktonline.nl.

  Lijkt me leuk je de 25e te mogen begroeten!

  Sam van Buuren.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Marco Prins

  Goed verhaal en mbt de websitebouwer helemaal eens! onze site http://www.reccen.nl is nog steeds niet goed genoeg mede door ene niet zo’n goede webbouwer!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Reinier

  Dag Wilbert,

  Helemaal eens met je. Er bestaat nog veel onbekenheid, maar ook en onterechte vooroordelen.

  Om ondernemer en ZZP’er wegwijs te maken hebben wij een website opgezet: http://www.cloudtools.nl De onafhankelijke redactie publiceert reviews, testen, tips, dossiers en nieuws over Software as a Service.

  Groet,

  Reinier

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.