Nederland raakt achter in Cleantech

Gerekend naar relatieve omzet en investeringen, neemt ons land de 18e plaats in op de wereldranglijst qua schone technologie.

In 2009 was dat nog plaats 17. Denemarken handhaaft zich op de eerste plaats, dankzij een grootschalige windmolenindustrie. Grootste groeier is China. Wereldwijd groeide de cleantechmarkt met 31 procent, zo’n 19 procent meer dan verwacht. Dat blijkt uit onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants, in opdracht van WNF.

Ondanks het feit dat de Nederlandse omzet in de schone technologie-sector stijgt  met 15 procent, blijft ons land relatief gezien achter en verliest daardoor marktaandeel. Met zo’n 280 bedrijven die actief zijn in de schone technologie (meest duurzame energieproductie en energie-efficiency) heeft Nederland – zo blijkt uit het onderzoek – absoluut de potentie om door te groeien naar de top 10 van cleantechlanden. Op dit moment is de sector in ons land ongeveer 1,8 miljard waard. Er is volgens het onderzoek ruimte voor een groei tot 8,6 miljard in 2015. 

China is in alle opzichten recordhouder: een winststijging van 77 procent in schone technologie, met een absolute waarde van  45 miljard euro (in het onderzoeksjaar 2010). China doet het zo goed door gericht beleid en ondersteuning (inclusief goedkope leningen aan cleantechbedrijven). Ook investeert het land veel in onderzoek. Daarnaast is de infrastructuur voor de verspreiding van duurzame energie sterk verbeterd.

 Het WNF vroeg zowel internationale als Nederlandse bedrijven naar de belemmeringen die zij ondervinden. In Nederland wordt de instabiele overheidsregulering het meest genoemd: (subsidie)regelingen, zoals de SDE +  (Stimulerings Regeling Duurzame Energie) worden te snel en te vaak gewijzigd. Ook wordt er de thuismarkt onvoldoende gestimuleerd en zijn de Nederlandse banken volgens de ondernemers teveel risicomijdend.

PS: heb je al gestemd op je favoriete Onderneemster van het Jaar? Ik houd me aanbevolen uiteraard voor je stem. Ik lig op dit moment, ongelooflijk maar waar, op een tweede plaats! Er kan elke dag tot 23 mei gestemd worden. Zou het zeer waarderen.

Lees ook:Shell meest waardevolle merk van Nederland
Lees ook:Tip: beloning voor duurzame energie
Lees ook:Chagrijnig personeel kost miljarden
Lees ook:Internet spekt Nederlandse economie
Lees ook:2011 evenveel faillissementen als in 2010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.