5 redenen om geen zzp’er te worden

De afgelopen jaren zijn veel werknemers zzp’er geworden. Vaak uit vrije keuze en in sommige gevallen was het noodzakelijk om wat voor reden dan ook. Als zelfstandige kun je profiteren van aftrekposten, maar er zijn zeker ook nadelen. Een paar grote nadelen licht ik graag toe.

 

 

Nadeel #1: Iedere maand begint de teller weer op nul
Een werknemer doet z’n werk en eind van de maand wordt het salaris overgemaakt. Voor zzp’ers werkt het anders. Je kunt veel verdienen in maart, maar dat zegt niets over de inkomsten in april. Je moet iedere maand weer voldoende opdrachten hebben om genoeg geld te kunnen verdienen.

Nadeel #2: Minder financiële vangnetten
Een werknemer krijgt bij ziekte en arbeidsongeschiktheid het salaris doorbetaald. Kun je echt niet meer werken? Dan heb je onder voorwaarden recht op een uitkering. Zelfstandigen moeten zelf zorgen voor deze vangnetten. Dat is op zich niet zo erg, maar daar moet de zzp’er financieel wel ruimte voor hebben.

Nadeel #3: Hoe zit het met de pensioenopbouw?
De meeste zzp’ers bouwen niets op ter aanvulling op de AOW. Er zijn wel mogelijkheden, maar om pensioen op te kunnen bouwen moet je hogere tarieven hanteren voor opdrachtgevers. Je moet er ook voor zorgen dat je niet te hoge tarieven gaat hanteren. Omdat de meeste zzp’er geen pensioen opbouwen, kunnen zij scherpe tarieven hanteren. Vanuit concurrentiepositie moet je hier wel in mee gaan.

Nadeel #4: Hoezo vrije dagen en weekend? Een zzp’er werkt altijd!
Werken als zzp’er geeft vrijheid. In de praktijk blijkt dat zzp’ers vaak 60 tot 80 uren in de week werken. Het lijkt leuk om zelf je werktijden te bepalen, maar als je veel werkt gaat het weer ten koste van je vrijheid.

Nadeel #5: Je moet zelf alles oplossen
Werknemers kunnen onderling overleggen. Ook hebben werknemers de mogelijkheid om werk te verdelen. Als zzp’er sta je er alleen voor. Uiteraard kun je wel advies inwinnen, maar toch is het anders. Werknemers zitten in hetzelfde schuitje. Hierdoor komt er een betere samenwerking tot stand.

Lees ook:Datumpje prikken?
Lees ook:Minimumtarieven voor zzp’ers? De meeste zzp’ers zijn tegen!
Lees ook:Belastingvoordelen zzp’ers omlaag?
Lees ook:Pensioenopbouw voor zzp’ers verplicht stellen?
Lees ook:BCC e-mailadressen zijn zichtbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.