Liever flexibele krachten dan vast personeel

Werkgevers geven nauwelijks nog vaste contracten weg. Ze bieden bij voorkeur tijdelijke overeenkomsten aan. Binnen twee jaren gaan deze medewerkers weer weg anders hebben ze recht op een vastcontract. Tijdelijke contracten maakt bedrijven flexibeler en de bedrijven kunnen beter inspringen op veranderingen in de markt.

Volgens het CBS waren er in 2008 ongeveer 5,5 miljoen werknemers in vaste dienst. Tegenwoordig zijn er nog maar 5 miljoen vaste contracten van over. Hier blijkt al uit dat er nog maar weinig werknemers vast aangenomen worden.

Wat zijn de voordelen van flexibele krachten ten opzichte van vast personeel?
Wist jij dat vaste medewerkers tot wel 60% duurder zijn dan flexibele krachten? Dit komt onder andere door vakantiedagen, loonheffing en salarisverhogingen conform de cao. Ook praktisch gezien heeft tijdelijk voordelen. Bij het wegvallen van een grote klant kun je eenvoudiger schakelen en personeel de deur uit doen. Tijdelijke mensen kunnen ook gemotiveerder zijn dan al langzittend personeel. Bij ziekte zijn de gevolgen ook kleiner.

De overheid heeft met een wettelijke aanpassing in 2015 een poging gedaan om de positie van de flexwerkers te verbeteren, maar zonder succes. Na een contract van twee jaren moeten de flexibele werknemers weer op zoek naar een andere werkgever. Zelfs als ze goed gevallen en de werkgever ze eigenlijk niet kwijt wil. Vreemde situatie! Waarom zou je als wetgever niet toestaan om gedurende vijf jaren of langer tijdelijke contracten aan te bieden?

Lees ook:Werkgevers mogen vier tijdelijke contracten aanbieden
Lees ook:Sterke groei van payrollingbedrijven
Lees ook:Familiebedrijf heeft moeite met personeel
Lees ook:Nederlandse bedrijven onvoldoende gewapend tegen illegaal downloaden
Lees ook:De papieren werkgever: mensen aan het werk houden zonder risico’s

Eén reactie op “Liever flexibele krachten dan vast personeel

  1. Peter Strauss

    Ik wil een wasserette zaak openen omdat ze geen arbeidskosten hebben, een lage investering en goed winstgeven. Na het onderzoeken van franchising kwam ik op Speed Queen Investor. Ze lijken mij erg goed maar ik weet niet zoveel van franchising af. Heeft iemand eerder met hun gewerkt ? Hun website is : http://speedqueeninvestor.com/nl/

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.