Ondernemen vanuit de bijstand

Het is voor mensen in de bijstand moeilijk om weer een baan te krijgen. Zelfstandig ondernemen doen ze niet, want dat wordt zwaar ontmoedigd door de regelgeving. De Groninger wethouder Mattias Gijsbertsen wil hier veranderingen in aanbrengen. Mensen met een bijstandsuitkering moeten juist aangemoedigd worden om te ondernemen. Hij wil een pilot starten om dit te ondervinden.

Uitkeringsgerechtigden mogen alleen een onderneming starten als hun plannen kunnen uitgroeien tot een levensvatbare onderneming. Het geld dat ze verdienen door te ondernemen, wordt gekort op de bijstandsuitkering. Het plan van de wethouder is om uitkeringsgerechtigden aan te moedigen om te ondernemen door ze een deel van hun maandelijkse inkomsten zelf te laten verdienen in de vorm van een eigen onderneming. De inkomsten die ze genereren worden niet gekort op de uitkering.

Dit is volgens mij de beste manier om mensen met een bijstandsuitkering weer te betrekken in het arbeidsproces. Hier kan mogelijk een onderneming uit voortvloeien. De plannen van wethouder Mattias Gijsbertsen zijn goed uitgedacht. Er zijn namelijk alleen maar winnaars. De maatschappij is erbij gebaat door lagere uitkeringen en de uitkeringsgerechtigde heeft weer vooruitzichten.

Lees ook:Geen urencriterium meer voor ondernemers
Lees ook:Gouden Impuls
Lees ook:Ondernemers van de toekomst nemen kijkje in de ‘ondernemerskeuken’
Lees ook:Geen verplichte AOV?
Lees ook:Grootste daling bijstand in Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.