Je eigen webwinkel starten zonder voorraad: dropshipping

Stel, je bent een geboren verkoper. Je ziet precies wat het gat in de markt is. Je voelt als geen ander aan of een product goed gaat lopen of niet. Nu kun je natuurlijk gaan werken in de detailhandel; niks mis mee. Maar als eigen ondernemer pak je natuurlijk meer marge. Maar waar begin je?

Start gemakkelijk een online winkel

Jammer genoeg vergt het opstarten van een eigen winkel nogal wat startkapitaal. Je bent veel geld kwijt aan huur, personeel en materiaal. Je schulden lopen op voordat je ook maar iets hebt verkocht. Maar een goede verkoper denkt niet in problemen. Die denkt in oplossingen. Wat moet je doen? Eigenlijk is het antwoord super eenvoudig: open gewoon een online winkel! Een webshop is namelijk zo gemaakt. Uiteraard is een goede webshop niet gratis, maar de maandelijkse kosten van een goedlopende online winkel zijn een fractie van wat een fysieke winkel zou kosten.

Laat de verzending aan een ander over

Bij goed verkopen hoort uiteraard ook goed inkopen. Wanneer je geen fysieke winkel hebt, heb je al snel last van stapels dozen op je zolderkamer. Je kunt een magazijn of box huren, maar er zijn betere oplossingen te verzinnen. Bijvoorbeeld: je spullen bij iemand anders stallen. Waar je er geen last van hebt. Nog beter zou zijn: helemaal geen spullen hebben om naar om te kijken. Dat alles bij de leverancier staat en dat je het product alleen inkoopt op het moment dat iemand het product bij je wil kopen. Maar het allerbest zou zijn: er helemaal tussenuit stappen en de leverancier de verzendingen laten regelen. Dat kan. En die methode heet: dropshipping.

Wat is dropshipping?

Dropshipping is een verzendmethode waarbij je producten verkoopt zonder dat je deze zelf op voorraad hebt. Je koopt de producten pas in bij een leverancier, nadat je deze hebt verkocht. De leverancier neemt vervolgens ook het logistieke proces over en stuurt de bestelling(en) rechtstreeks naar de klant. Feitelijk heb je een winkel zonder voorraad. En kun je verkopen zonder te verzenden.

Marketing en administratie kun je zelf

Ook al besteed je het een en ander uit, jij blijft de verkoper. Je zorgt ervoor dat mensen het product willen. Mensen kopen het product en jouw dropshipleverancier stuurt het hen toe. Behalve dat je verkoopt, ben je natuurlijk ook ondernemer, en zul je aandacht moeten besteden aan marketing en SEO-activiteiten. Maak een Facebook-pagina aan. Zorg dat je producten gevonden worden in Google. Het beste advies is om te kiezen voor een website of webshop waarbij zoveel mogelijk automatisch gaat. Denk hierbij aan administratieve zaken zoals het aanmaken van (credit)facturen voor bestellingen en retouren.

Het ideale stappenplan

Aan dropshipping zijn veel voordelen verbonden, maar er zijn ook valkuilen. Waar moet je op letten en wat zijn de gouden tips voor succes? Hoe vind je een betrouwbare dropshipleverancier? Welke producten lenen zich goed om te verkopen? Lightspeed eCom (voorheen SEOshop) brengt je volledig op de hoogte in de whitepaper Dropshipping voor beginners, verkopen zonder voorraad. De whitepaper is gratis te downloaden op de website. Liever meteen aan de slag? Ga dan naar deze dropshipping informatiepagina.