Nederlands management sterk intern gericht

De conclusies uit het rapport Versterken van de Voorspelbaarheid die donderdag zijn gepresenteerd door Bisnez Management zijn niet mals. Zo zouden bedrijven in Nederland sterk intern gericht zijn en zouden ze nauwelijks interesse hebben in de lange termijn.

Het management is dus hoofdzakelijk bezig met het sturen op de kwartaalcijfers. Bedrijven kunnen zich in deze tijden niet meer redden met noodingrepen, zoals reorganisaties en bezuinigingen. Dit vraagt volgens het onderzoek om een andere blik. Het onderzoek werd gehouden onder 105 managers. Deze managers zijn werkzaam bij profit en non-profit organisaties.

 Omgeving

De blik moet gericht zijn op de omgeving van de organisatie en dus niet alleen op de eigen prestaties. Managementinformatie kan daarbij een handig hulpmiddel zijn. Jammer genoeg wordt de toegevoegde waarde van deze informatie niet erkend door het management.

 Uitgaan van het ondenkbare

Je kan als bedrijf in moeilijke tijden, zoals nu met de economische crisis, niet meer alleen naar je eigen prestaties kijken. Bedrijven zijn namelijk afhankelijk van wat er in hun omgeving gebeurt. Deze gebeurtenissen kunnen impact hebben op het bedrijf. Het is dan ook van wezenlijk belang dat managers deze signalen tijdig kunnen oppikken. De crisis heeft bewezen dat bedrijven nog meer uit zouden moeten gaan van het ondenkbare.

 Risicoanalyse

Uit het onderzoek blijkt dat een op de drie organisaties informatie ontvangt over veranderingen in de omgeving. Dat kan dus beter.  Het gevolg is dat bedrijven worden verrast door ontwikkelingen die zij niet hadden zien aankomen. Vervolgens zit er niks anders op dan achteraf hierop in te spelen en de problemen in te tomen. Dit kan tot gevolg hebben dat organisaties ingrijpend moeten snijden in de kosten of zelfs tot het aanvragen van een faillissement. Een grondige risicoanalyse zou hier dus de uitkomst kunnen bieden. Bedrijven kunnen hierdoor de gewenste voorzorgsmaatregelen nemen.  

 Bron: http://www.managersonline.nl/nieuws/9648/management-liever-navelstaren-dan-naar-buiten-kijken.html

Lees ook:Hoe herken je een fraudeur in je onderneming?
Lees ook:De beste managers zijn beesten
Lees ook:Vriendjespolitiek op de werkvloer
Lees ook:Strategie voor duurzame groei in opkomst
Lees ook:MKB schakelt steeds vaker interimmer in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.