Geen urencriterium meer voor ondernemers

GroenLinks wil het ondernemers makkelijker maken om een eigen bedrijf te starten of om het overeind te houden. Ook in deeltijd.

Nu krijgen deeltijdondernemers pas recht op belastingkorting als ze minimaal 1225 uur in hun onderneming hebben gestoken. GroenLinks-Kamerleden Ineke van Gent en Jolande Sap werken aan een initiatiefwet waarmee dit knellende urencriterium komt te vervallen. Ondernemers kunnen zich aansluiten bij het initiatief op een speciale groep op netwerksite LinkedIn: Ondernemers tegen het urencriterium.

Voor het urencriterium in de plaats komt er een zelfstandigenaftrek die wordt gekoppeld aan het aandeel van het inkomen dat iemand uit het ondernemerschap haalt. Deeltijdondernemers krijgen hierdoor ook recht op zelfstandigenaftrek. Ondernemers die in zwaar weer zitten door de crisis worden niet gekort door de fiscus maar kunnen rekenen op ondersteuning. En alle mensen die hun baan verliezen worden gestimuleerd om voor zichzelf te beginnen.

Nu is het zo dat ondernemers die in aanmerking willen komen voor de zelfstandigenaftrek jaarlijks aan de belastingdienst moeten aantonen dat zij 1225 uur in hun onderneming hebben gestoken. Dat brengt een hoop administratieve rompslomp met zich mee. Bovendien is het star omdat het weinig ruimte biedt om in deeltijd te ondernemen. GroenLinks vindt het belangrijk dat mensen de ruimte hebben om iets voor zichzelf te beginnen naast een andere baan of zorgtaken.

“Eind 2009 stopten 30.000 zelfstandigen zonder personeel met hun onderneming. Nu de economie in zwaar weer verkeert, is het hard nodig om ondernemers een steun in de rug te geven,” zegt Ineke van Gent. Jolande Sap voegt daaraan toe: “Zelfstandigen hebben in 2009 een gemiddeld inkomensverlies geleden van 13 procent. Het is extra cru wanneer een ondernemer met wind tegen ook nog eens de zelfstandigenaftrek misloopt omdat hij te weinig uren heeft kunnen schrijven.”

Dit voorstel is één van de plannen waarmee GroenLinks het ondernemers makkelijker wil maken om een bedrijf te beginnen of draaiende te houden. Eerder presenteerde GroenLinks al een vijfpuntenplan waarmee de administratieve druk wordt verminderd, waarmee ondernemers zich kunnen blijven scholen en waarmee zij beter zijn verzekerd bij tegenslag.

bron: www.groenlinks.nl

Lees ook:Zelfstandigenaftrek blijft ter discussie staan
Lees ook:Geen verplichte AOV?
Lees ook:Welke uren tellen meer voor het urencriterium?
Lees ook:Vrouw en ondernemerschap
Lees ook:Pensioensparen voor zzp’er aantrekkelijker

Eén reactie op “Geen urencriterium meer voor ondernemers

  1. Erik

    Interessante gedachte. Ik had me nooit zo gerealiseerd dat mensen die minder uren draaien door de recessie ook ineens uit de zelfstandigenaftrek vallen.

    Overigens vraag ik me af of iemand die parttime onderneemt (zonder parttime baan erbij) wel altijd zou moeten kwalificeren voor de zelfstandigenaftrek.

    Ook iemand die door de recessie minder uren draait kan toch doorgaan met ondernemen. Bijvoorbeeld door meer tijd aan acquisitie te gaan besteden of anderzins zijn onderneming vooruit te helpen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.