Hoe overleef ik mijn e-mail inbox?

Het is alweer 39 jaar geleden dat de allereerste e-mail ooit werd gestuurd. Vorig jaar leverde deze 39 jaar  250 miljard berichten per dag op. Al dit heen en weer ge-email heeft beslist heel veel positieve kanten maar ook als resultaat volle mailboxen en afgeleide werknemers die door de vele e-mailberichten hun IQ zien afzwakken tot het niveau van een collega die zojuist marihuana heeft gerookt.

E-mailverkeer wordt betaald

Het zou dan ook goed zijn dat we voortaan voor elke verzonden e-mail zouden moeten gaan betalen. Ook al is het maar een klein beetje. Dan zouden mensen wel wat kieskeuriger omgaan met het verzenden van e-mails. Gratis  e-mail is een weeffout van internet. Net als sms zou je ook voor email moeten betalen. Het is nu te makkelijk om een e-mail te versturen waardoor mensen veel te veel en te veel onzinnige e-mail berichten naar elkaar sturen met alle nadelige gevolgen vandien.

Boek

Bovenstaande wijze woorden heb ik gehaald uit het boek ‘Hoe overleef ik mijn e-mailbox? 31 tips voor een gelukkig online leven.’  Leuk, handzaam, praktisch en uitgesproken boekje van 168 pagina’s dat snel en makkelijk wegleest. Het is van Jim Stolze. Hij stond jarenlang aan het hoofd van www.startpagina.nl en is onder andere commentator bij BNR.

Een selectie uit de mailmanagement (mooi nieuw woord) tips uit het boek die voor mij het meest bruikbaar waren:

 • Zet de automatische e-mail client uit. Deze laat anders direct op je scherm een soort pop-up schermpje zien dat er weer nieuwe e-mail is. Dit zorgt ervoor dat je continu wordt afgeleid. Je kan veel beter zelf bepalen om op regelmatige tijdstippen je e-mail client online te zetten en je mails te verwerken in een zo kort mogelijke tijd.
 • Zorg dat je e-mailbox leeg is. Het Inbox Zero principe. Verwerk je e-mails bij het controleren van je e-mail binnen een zo kort mogelijke tijd. Het soort van actie kan je bepalen door jezelf 5 simpele vragen te stellen:
 • Delete: heeft de inhoud van de mail geen enkele waarde?
 • Archive: heeft de mail inhoud wel waarde maar is geen enkele verdere actie meer vereist?
 • Delegate: Kan de mail beter behandeld worden door iemand anders?
 • Respond: kan ik de mail kort en snel beantwoorden?
 • Defer: Kan ik de mail niet snel beantwoorden of mis ik nog info? Je kan deze mail als taak opnemen in een simpele todolist.
 • Do: kan je de vraag direct uitvoeren?

Hoe dan ook je e-mails niet niet laten staan in je inbox. Het schijnt dat je veel nuttige energie en tijd verspilt door telkens door je inbox heen en weer te scrollen.

 • Neem je iPhone niet mee naar je bed. Door je telefoon op je nachtkastje te leggen ben je onbwust bezig met je email. Niet goed voor je nachtrust. Niet leuk voor je partner. En vaak niet goed voor de ontvanger van je e-mails die je op dat moment verzendt:-)

De tip om minstens een dag in de week geen e-mail te lezen is overigens ook echt een goeie! Ik doe het nu al drie weken. Bevalt goed. Je kan op een ander vlak ineens onverwacht meer meters maken in veel kortere tijd.

Lees ook:Acht tips voor een prettige relatie met je mailbox
Lees ook:Gmail Priority Inbox voor drukke e-mailers
Lees ook:2.673 e-mails
Lees ook:Hotmail op de schop
Lees ook:Inbox2 gelanceerd

2 reacties op “Hoe overleef ik mijn e-mail inbox?

 1. Karel Hol

  Het zou mooi zijn als je net als op je brievenbus kon aangeven WEL/GEEN reclame, dat zou in ons geval meer dan de helft in het mailverkeer schelen.;-)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Milly van der Meulen

   Met de optie Regels in Outlook kun je mails die je niet wilt ontvangen, uit je inbox houden. Zo kun je de reclames wegfilteren.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.