De papieren werkgever: mensen aan het werk houden zonder risico’s

Heel populair de laatste tijd: de ‘papieren werkgever’. Ofwel de uitbesteding van personeel aan payroll bedrijven. In deze economische tijden willen werkgevers hun mensen echt wel aan het werk houden, maar dan liever zonder grote risico’s. Uit onderzoek van de Vereniging van Payroll Ondernemingen blijkt dat dit de afgelopen paar jaar voor steeds meer werkgevers een oplossing is in mindere tijden.

Een ‘papieren werkgever’ neemt veel uit handen, zoals de afdracht van werkgeverspremies, ziekte en ontslag. Vooral ondernemers in de horeca en onderwijs- en overheidsinstellingen zijn erg happig op de dienst. Arbeidsrechtadvocaat Johan Zwemmer van Boekel de Nerée meent dat er zeker voordelen aan zitten: payroll werknemers zijn goedkoper dan uitzendkrachten en als werkgever kun je er eenvoudig van af en hoef je geen loon door te betalen bij ziekte.

http://www.fd.nl/artikel/20820212/papieren-werkgevers-trek

Lees ook:Sterke groei van payrollingbedrijven
Lees ook:D66 wil ontslagrecht vereenvoudigen
Lees ook:Freelancer voelt zich verbonden met opdrachtgever
Lees ook:Johan Cruijff en Johan Derksen in de veiling!
Lees ook:Overzicht impact bezuinigingsplannen op werkgevers

Eén reactie op “De papieren werkgever: mensen aan het werk houden zonder risico’s

  1. Alexander Ramada

    Werkgevers moeten winst maken. Mensen zijn een last. Winst is heilig, Heil geld is hun motto. De rijken zijn 25% rijker geworden door de kredietcrisis, dat zegt veel over de mentaliteit van werkgevers. Sterker nog ze zijn trots op hun VOC mentaliteit. Het vorig en huidige kabinet doen er alles aan om het werkvolk te slavernij te dwingen en de rijke werkgevers nog rijker te maken Lang leven de SATANISCH winst/groei-economie. Het liefste zouden ze het werkvolk bij werkloosheid vergassen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.