Auto’s kleiner, dealers groter

Gisteren, tijdens een drukbezochte bijeenkomst van Automotive Insiders ,presenteerde het ING Economisch bureau haar kwartaalbericht ‘Autoretail’.

Belangrijkste conclusies uit het rapport zijn:
1) Toename autoverkopen in 2010 met 24,6%; deze trend zet zich voort in de eerste maanden van 2011. ING verwacht voor het hele jaar 550.000 auto’s.

2) De trend richting kleinere auto’s (downsizing) en belastingvoordeel op kleine en energiezuinige auto’s heeft de markt op z’n kop gezet. Het zogenaamde A-segment (Toyota Aygo, Peugeot 107) groeide van 10,1% (2005) naar 25,3% in 2010. In 2011 zet deze ontwikkeling door.

3) De gemiddeld aanschafprijs (dus ook de omzet voor autodealers) daalde hierdoor met Euro 3.219,- (2010 ten opzichte van 2007) per verkochte auto. Dat komt al snel neer op een omzetdaling van maar liefst 1,6 miljard Euro op jaarbasis.

4) Merktrouw en merkemotie zijn minder geworden. Autokopers kopen steeds meer met hun ‘portemonnee’ en minder met hun ‘hart’. De vergrijzing en de snelle groei van het aantal eenpersoonshuishoudens dragen hier in belangrijke mate aan bij.

5) De downsizing treft het autodealernetwerk. De kosten van het reguliere dealerbedrijf zijn te hoog ten opzichte van de omzet.  Het aantal verkochte nieuwe personenauto’s lag in 2010 gemiddeld op 189. Dit is te laag voor een rendabele bedrijfsvoering. Resultaat: verdere groei van dealerholdings die jaarlijks duizenden auto’s verkopen en het sluiten van kleine dealers.

Ik hoop alleen dat deze verandering niet ten koste van de klantgerichtheid gaat. Dat is in ieder geval wel de grootste uitdaging voor de grote jongens. Hoe geef ik mijn relaties binnen een bedrijf met vijf of zes vestigingen het ‘klant is koning gevoel’ en hoe bind ik mijn klanten op de lange termijn?

Lees ook:Daimer zet in op 10% elektrische auto’s
Lees ook:Mooi weer: goed voor detailhandel!
Lees ook:Toename aantal zelfstandige ondernemers
Lees ook:Hot or not?
Lees ook:MKB: 1,3 miljoen voertuigen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.