Samenstelling van het inkomen van zzp’ers

Volgens het CBS werken er 1,35 miljoen Nederlanders als zzp’er. Voor maar liefst 553.000 van deze zzp’ers is het inkomen als zelfstandige maar een bijverdienste. Voor het grootste deel zijn zij financieel afhankelijk van pensioen, uitkering of salaris.

Gemeten over het jaar 2014 verdienden 324.000 van de ruim 6,1 miljoen werknemers extra bij. De gemiddelde bijverdienste was €4.500. Van de ongeveer drie miljoen gepensioneerden verdiende 137.000 ouderen extra bij als zzp’er. Qua verdiensten deden zij het beter dan de werknemers. Zij verdienden namelijk ongeveer €6.000 bij. De uitkeringsontvangers hebben bijna €2.000 bijverdient.

In 2014 haalden ruim 508.000 zzp’ers alleen inkomen uit ondernemerschap. Hiermee hebben ze gemiddeld €36.000 verdient

Hoofdzakelijk afhankelijk van het inkomen als zzp’er
Ongeveer 288.000 zzp’ers geven aan dat het inkomen als zzp’er het hoofdinkomen is, maar ze verdienen ook bij. Aanvullend hebben ze nog inkomen uit pensioen, loon of een uitkering. De zzp’ers die aanvullend pensioen ontvangen geven aan dat ze gemiddeld €10.000 aan pensioenen ontvangen.

Persoonlijk kies ik er ook voor om naast mijn werk als zzp’er aanvullend nog in loondienst te werken. Dit geeft niet alleen een extra financiële zekerheid, het geeft ook een prettige afwisseling. Dat zorgt voor een kwaliteitsverbetering van het leven.

Lees ook:Jonge ondernemers minder op de hoogte van pensioen
Lees ook:Topbestuurders zien hun salaris weer steigen
Lees ook:Een kwart van zzp’ers de klos bij arbeidsongeschiktheid
Lees ook:Pensioen? Ik heb toch recht op AOW?
Lees ook:Leden FNV bijna unaniem tegen pensioenakkoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.