Zzp’ers verwachten minder opdrachten door afschaffing VAR

Per 1 mei gaat het gebeuren! De VAR gaat plaats maken voor de model- en maatwerkovereenkomst. Dit zal niet van de één op de andere dag doorgevoerd zijn, maar opdrachtgevers en zzp’ers zullen op termijn over moeten naar het nieuwe systeem. Tempo-Team, Randstad en Yacht hebben zzp’ers en opdrachtgevers gevraagd naar hun verwachtingen met betrekking tot deze wijziging. Zowel de opdrachtgevers als de zzp’ers hebben negatieve verwachtingen over de onderlinge samenwerking voor de toekomst.

Ongeveer 88% van de zzp’ers verwacht moeilijker aan opdrachten te komen door het vervangen van de VAR. Naast zzp’ers zijn er ook 400 organisaties die werken met zelfstandigen in het onderzoek betrokken. Ruim 70% van deze ondernemingen zien grotere risico’s bij het inhuren van zzp’ers. Ze kunnen door de model- en maatwerkovereenkomst eenvoudiger aangeslagen worden voor naheffingen en boetes. Daarnaast verwacht 67% van deze ondernemingen hoge kosten. Ze moeten namelijk deskundigheid inhuren om grotere financiële problemen te voorkomen.

Uit het onderzoek blijkt dat er nog onvoldoende bekend is over de veranderingen bij de betrokkenen. Om een financieel strop voor veel zzp’ers te voorkomen moeten de partijen goed geïnformeerd worden. Met één week is het al de maand mei, dus eigenlijk komt voorlichting al te laat. Opdrachtgevers gaan namelijk nu al conclusies trekken.

Lees ook:Zzp’er doet alles via eigen netwerk
Lees ook:PR bureaus onzichtbaar
Lees ook:Werkgevers gaan minder aan ww-premies betalen
Lees ook:Aantal leegstaande kantoren verdubbelt
Lees ook:MKB schakelt steeds vaker interimmer in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.