Hypotheek blijft lastiger voor een zzp’er

Ik ben nu bezig om een hypotheek af te sluiten voor een nieuw aan te kopen huis. Tegenwoordig moet het eenvoudiger zijn, zolang je maar over 3 jaren cijfers hebt. Dat heb ik inderdaad! Als tekstschrijver heb ik nauwelijks zakelijke bezittingen en schulden. Toch wordt er kritisch gekeken naar mijn liquiditeit en de solvabiliteit.

Om de hypotheek te krijgen moest ik in eerste instantie alle stukken aanleveren over 3 boekjaren. Daar blijft het niet bij, want ik moest ook nog gegevens verzamelen zodat zij een zogenaamde “Quickscan” kunnen doen. Hieruit blijkt dat ik niet voldoe aan de eisen gericht op de liquiditeit en de solvabiliteit.

Mijn liquiditeit is lager dan 1
De vlottende activa moet groter zijn dan de kortlopende schulden. Op 31-12-2015 bedroeg mijn vlottende activa €2.268 en mijn kortlopende schulden €2.977. De kortlopende schulden bestaat hoofdzakelijk uit nog verschuldigde omzetbelasting. Ik heb een zeer goed jaar gedraaid, maar mijn liquiditeit is niet goed. Op basis van de Quickscan kan mijn aanvraag worden afgewezen.

Mijn solvabiliteit is kleiner dan 0,25
Als ik mijn eigen vermogen deel door het balanstotaal, moet er minimaal 0,25 uit komen. Voor het jaar 2014 kom ik lager uit. In 2014 was het eigen vermogen negatief. De oorzaak hiervan moet ik navragen bij de accountant, maar ook op dit onderdeel zak ik voor één jaar.

Werknemers sturen een werkgeversverklaring en een loonstrook op en klaar is het. De werkgever kan op het punt staan om failliet te gaan, daar wordt niet naar gekeken. Een zelfstandige die privé een hypotheek afsluit moet het voor de helsdeuren wegslepen.

Lees ook:Bijbouwe.nl – Tegen lage kosten een hypotheek afsluiten als zzp’er
Lees ook:Zelfstandigen hebben meeste geld
Lees ook:Ik ben zzp’er – Hoe kom ik aan een hypotheek?
Lees ook:Eigen geld eerst
Lees ook:Als zzp’er een huis kopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.