Hoeveel lijfrentekapitaal heb je nodig voor een goed pensioen?

Zzp’ers hebben diverse mogelijkheden om een pensioen op te bouwen. Een laagdrempelige manier is periodiek storten op een lijfrente bankspaarrekening. Door jaarlijks een paar duizend euro te storten kun je een leuke aanvulling opbouwen bovenop de AOW. Maar hoeveel vermogen moet je opbouwen om een goed pensioen aan te kunnen kopen?

Veel zelfstandigen die nu de pensioengerechtigde leeftijd bereiken hebben een probleem. Als er vermogen is opgebouwd in een lijfrenteverzekering of op een lijfrente bankspaarrekening kan er een tegenvallende periodieke uitkering aangekocht worden. De rente is nu dermate laag dat de kosten de baten in sommige gevallen overtreffen.

Uitkeren in een lijfrenteverzekering of in een lijfrente bankspaarrekening?
Na de opbouwperiode komt de uitkerende fase. Het opgebouwde bedrag wordt nu periodiek uitgekeerd. Over het algemeen kun je kiezen tussen een verzekering en een geblokkeerde bankrekening. De verzekering heeft als voordeel dat je kunt kiezen voor een levenslange uitkering. Bij de bancaire variant is deze optie er niet. Als je 100 jaar wordt is de verzekering de beste keuze. Vaak wordt er gekozen voor de bancaire variant. Waarom? Omdat er lagere kosten verwerkt zitten in het bankproduct.

Hoeveel kapitaal moet je opbouwen voor een aanvulling op het pensioen?
Helaas is dat niet eenvoudig te zeggen. Met de huidige lage rentes is de rentevergoeding te verwaarlozen. Met een kapitaal van €100.000 kun je gedurende 20 jaren een maandelijkse uitkering aankopen van iets meer dan: €100.000 / 240 maanden = €416,67. Indien je kiest voor de verzekeringsvariant zal de uitkering lager zijn. Dit komt doordat de verzekeraar de risico van het lang leven afdekt en door de hoogte van de kosten die in verzekeringen verwerkt zit.

Toch is het belangrijk om aal zzp’er kapitaal op te bouwen!

Lees ook:Ondernemers kunnen lijfrente beter uitstellen
Lees ook:Pensioen? Ik heb toch recht op AOW?
Lees ook:Pensioen opbouwen? Mijn bedrijf is mijn pensioen!
Lees ook:Ondernemers moeten stil staan bij het overlijdensrisico
Lees ook:Eindejaarstips voor de startende zzp’er

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.