Tip: al bekend met LETS?

Af en toe stuit je op een bepaalde stroming en dan vraag je je af..hoe kan het dat ik zoiets nog niet eerder heb vernomen terwijl het reeds langere tijd bestaat in de wereld en in Nederland. Grrrr….Zo attendeerde een lezer mij op het bestaan van LETS, bij het lezen van een van mijn blogs waarin ik mij weer eens uitliet over de beperking van zakendoen met geld. Het woordje LETS staat voor: Lokaal Economisch Transactie Systeem. (Oorspronkelijk: Local Exchange Trade System).

Dit betekent dat op lokaal (of regionaal) niveau een groep mensen zich bundelt om een ruilsysteem voor eigen doeleinden te ontwikkelen. Binnen dit systeem kunnen alle mogelijke diensten en goederen worden geruild.

Geld komt er niet aan te pas, maar i.p.v. dit maatschappelijk gebruikelijke ruilmiddel is een ander middel bedacht. Een middel dat nooit winst kan opleveren, waarbij geen enkele vorm van rente of oppotten is toegestaan.

Op deze manier worden kwaliteiten die nu misschien niet betaald worden, zoals bijvoorbeeld ´jouw levensverhaal vertellen`, ´een luisterend oor zijn voor iemand anders`, of  ´een helpende hand bieden bij een zolder opruimen`, wél gewaardeerd en je krijgt er zelfs iets voor terug: een dienst van iemand anders.

Een LETSkring kan bestaan uit enkele tientallen tot ongeveer 200 mensen. De kring moet namelijk overzichtelijk blijven want alle transacties worden zorgvuldig genoteerd. Hierdoor vermijdt men misbruik van het systeem. Momenteel zijn in Nederland al meer dan 100 kringen draaiende.

Ook is er nu een heuse online LETSwebshop waar online geruild kan worden tegen zogeheten SHOPS in plaats van geld.

Leuk! In de autobranche bijvoorbeeld ruilen op basis van de Automotive Insider als eenheid?

Lees ook:Rechtstreekse hulp aan mensen in ontwikkelingslanden met ONEforONE
Lees ook:Zonde al die ongebruikte IT-applicaties
Lees ook:Afrekenen met Google Checkout
Lees ook:Afrekenen met Google Checkout
Lees ook:Zoeken met je stem op Google

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.