Jacqueline Zuidweg: “NL laat ondernemers in financieel zwaar weer aan lot over”

Enige tijd geleden schreef ik hier een blogpost over het feit dat je in het zakelijke leven ook in slechte tijden je zakenrelaties waar je een goede band mee hebt opgebouwd, niet moet laten zitten. Ik had toen nog niet kunnen vermoeden dat er een mooi mens als Jacqueline Zuidweg op mijn pad zou komen. Zij is gisteren benoemd tot Zakenvrouw van het Jaar 2012 en zet als geen ander dit thema landelijk op de kaart en heeft mij gevraagd haar communicatief te ondersteunen bij alle hectiek die op haar af komt. Wat is het leven soms toch mooi! 

Na 17 jaar opkomen voor meer erkenning voor het MKB in financiële moeilijkheden, is het Jacqueline Zuidweg (46 jaar) gelukt om de schijnwerpers in Nederland meer dan ooit tevoren op dit maatschappelijke probleem te richten. De directeur van Zuidweg & Partners ondersteunt met haar organisatie namelijk al jarenlang (ex-) ondernemers met financiële problemen bij gebrek aan voldoende kwalitatief goede, landelijke schuldhulpverlening voor het MKB in financiële nood.

Prix Veuve Clicquot
Op maandagavond 19 maart heeft Zuidweg als blijk van erkenning voor haar activiteiten en ondernemerskwaliteiten de prestigieuze Prix Veuve Clicquot in ontvangst mogen nemen uit handen van minister Schultz Van Haegen. Jacqueline Zuidweg mag zich hierdoor Zakenvrouw van het Jaar 2012 noemen. Kijk hier voor een videoimpressie die ik die avond maakte:

De extra zichtbaarheid die de prijs met zich meebrengt, gaat de no-nonsense onderneemster inzetten om daar waar mogelijk haar oproep nog krachtiger te laten horen voor meer betaalbare, betrouwbare en betere hulp voor het MKB in zwaar weer.

Doorn in het oog
Jacqueline Zuidweg: “In Nederland is er voor het MKB veel krachtige en professionele ondersteuning bij het starten van een onderneming maar als het financieel wat minder gaat met die ondernemers is ineens iedereen en alle hulp ver te zoeken en sta je er al snel helemaal alleen voor. En dat terwijl momenteel maar liefst 1 op de 10 ondernemers in ons land in ernstige financiële problemen verkeert. Een dergelijke ondernemer heeft gemiddeld 120.000 euro ongedekte schuld waar hij of zij, zonder goede hulp, niet gemakkelijk van af komt. Nog daargelaten de schade voor alle betrokken schuldeisers.”

“Het moet en kan ook echt anders. We kunnen met elkaar heel veel problemen voor zijn als we hen eerder en beter begeleiden maar ook de MKBers zelf stimuleren om zelf eerder hulp te durven vragen. Zo voorkomen we dat er een taboe ligt op het in financieel nood verkeren van de ondernemer,” aldus de strijdbare Jacqueline Zuidweg.

Overtuiging
De afwezigheid van een betrouwbare, betaalbare en kwalitatief goede schuldhulpverlening voor ondernemers bij financiële problemen is de reden dat Jacqueline Zuidweg in 1994 is gestart met haar bedrijf. Daarmee heeft Zuidweg & Partners als private onderneming een sterke sociaal maatschappelijke betrokkenheid. De missie van Zuidweg & Partners bestaat uit het opzetten en uitvoeren van kwalitatief hoogwaardige en landelijk beschikbare schuldhulpverlening aan ondernemers en ex-ondernemers. Dat hier een grote behoefte aan was en is blijkt ook uit het feit dat Zuidweg & Partners anno 2012 inmiddels meer dan 20.000 ondernemers heeft bijgestaan. Meer dan 60% van de ondernemers die Zuidweg & Partners helpt maakt een doorstart. Zuidweg & Partners werkt in opdracht van zo’n 160 gemeenten die de schuldhulpverlening voor het MKB mogelijk maken. De gemeente Amsterdam zette als eerste de stap om het MKB hierbij te ondersteunen.

Zuidweg & Partners
Jacqueline Zuidweg heeft een juridische achtergrond en is in 1994 gestart met een eenmanszaak om zo collega-ondernemers te adviseren die niet meer aan hun financiële verplichtingen konden voldoen. Zo konden levensvatbare bedrijven (ondanks hoge schuld) doorstarten middels schuldsanering en werden vele ex-ondernemers geadviseerd naar een loondienstverband. Focus lag en ligt nog steeds op het voorzien in eigen inkomen en het blijven participeren binnen onze maatschappij.

In 1999 is de eenmanszaak overgegaan in een BV en inmiddels is de organisatie veel breder actief dan alleen schuldsanerings advies, maar verzorgt ook opleidingen aan professionals en Wsnpbewindvoeringen. De onderneming bestaat uit Zuidweg Insolventie-bemiddeling, Zuidweg Insolventie-opleidingen en Zuidweg Insolventie-bewindvoeringen. Er werken in totaal 90 medewerkers bij Zuidweg & Partners en de organisatie biedt ondernemers en ex-ondernemers in het hele land ondersteuning vanuit 5 regiokantoren in Hilversum, Drachten, Deventer, Gouda en Den Bosch en 3 intakekantoren in Amsterdam, Arnhem en Lelystad. Sinds kort verzorgt Zuidweg & Partners ook een spreekuur bij de Kamer van Koophandel te Groningen en wordt het, vanwege de steeds groter wordende vraag vanuit werkgevers, steeds actiever op het gebied van schuldhulpverlening voor werknemers.

You go girl!! Op naar een prachtjaar. Een waardige opvolger voor Thecla Bodewes en Marlies van Wijhe (Zakenvrouwen van 2011 en 2010)

Lees ook:Pensioen opbouwen? Mijn bedrijf is mijn pensioen!
Lees ook:Nederlanders vaak nonchalant met administratie
Lees ook:Bevlogen medewerkers door interventies
Lees ook:Helft van door crisis getroffen ondernemers krijgt geen steun
Lees ook:Run2Day overgenomen door Ewout Braggaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.