De energie match in het bedrijfsleven

Een lekker woord: “energie”. Nog veel mooier is de combinatie met het woord ”match”. Hoe is het gesteld met jouw energiematch als het gaat om je opdrachtgevers? Er zijn klanten waar je een energiematch van 100% mee hebt en er zijn klanten die jou meer energie kosten dan wat dan ook. Het werken met jou kost hen daardoor wellicht ook meer energie dan hen lief is. Dan is er dus duidelijk geen sprake meer van een juiste energiematch. Het kost meer energie dan het oplevert.

De eerste jaren van mijn ondernemerschap schoot ik flink in de stress als een opdrachtgever en mijn bedrijf uit elkaar gingen. Je zag het toch als een soort van falen. Inmiddels weet ik beter. Soms is het ook heel goed om zelf afscheid te nemen van klanten. Men zegt dat klanten gemiddeld vijf jaar bij hun PR-bureau of reclamebureau blijven hangen om daarna weer verder te gaan naar een ander. Creativiteit gaat namelijk vaak niet heel goed samen met langdurig dezelfde dingen doen, zekerheid en harmonie.

Toch kan het wel, we bestaan binnenkort bijvoorbeeld tien jaar en hier zijn nog altijd de nodige klanten van het eerste uur bij. Maar je moet gewoon oppassen dat je niet te afhankelijk van deze opdrachtgevers wordt. Dit moet je  gewoon niet willen. Vanavond was het te beluisteren op radio I:  zorg dat je niet meer dan 12% van je omzet bij een klant hebt, zodat als deze omvalt of de samenwerking stopt, je toch nog voldoende over hebt. Dit geldt op dit moment vooral voor veel ZZP’ers. Een ander zei weer: niet meer dan 25%. Teveel wedden op een paard is te gevaarlijk.

Dit geldt overigens ook voor de klant zelf. Die moet ook oppassen niet te afhankelijk te worden van een leverancier en doet er dus goed aan om ook met meerdere leveranciers te werken.

Lees ook:Energiegevers versus energiehalers
Lees ook:Energievretend onkruid
Lees ook:Slim ondernemersinitiatief: gratis zonnepanelen
Lees ook:Het land van miljonairswatjes
Lees ook:Hypotheek blijft lastiger voor een zzp’er

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.