Slim onderhandelen meestal niet slim

De hele dag zijn we als ondernemer bezig  met ‘onderhandelen’. Met medewerkers, leveranciers en uiteraard onze opdrachtgevers.

Veel managers of ondernemers denken dat ze op een ‘slimme manier’ het beste resultaat bereiken. Niets is  in de praktijk  minder waar. Hier drie praktische tips die zeker de moeite waard zijn:

1) Neem zelf het initiatief: allerlei slimme vragen stellen of de ander uit de tent lokken met het idee dat deze als eerste met een bod komt. Niet doen. Psychologisch is het beter dat je zelf het initiatief neemt. Mensen hebben nu eenmaal de neiging om anderen te volgen. En als je als eerste biedt, zal de ander geneigd zijn in jouw richting te denken. Belangrijk: zorg voor kennis van zaken.

2) Wees geïnteresseerd: desinteresse kan tot gevolg hebben dat je als onderhandelingspartner niet serieus wordt genomen en daarmee ook je voorstel/aanbod. Beroemd is het weglopen uit onderhandelingen in de hoop te worden teruggeroepen. Niet doen! Roept in de regel defensieve reacties op, of de ander raakt geïrriteerd.

3) Vermijd argumentatie: het is uiteraard goed om je eigen product aan te prijzen en de voordelen te belichten. Maar vermijdt iedere vorm van argumentatie die enigszins dwingend overkomt. Ook de intelligente versie “er is sprake van een win-win situatie” is erg belerend en wordt lang niet altijd op prijs gesteld.

Kortom: goed onderhandelen is goed voor het resultaat en ook goed voor de relatie. De ander voelt zich serieus genomen, met respect behandeld en vrij gelaten waardoor er een positieve sfeer ontstaat. Zelfs in je privéleven met je partner kan ik het je aanraden!

Lees ook:Athlon Car Lease wast auto’s met regenwater
Lees ook:Je eigen webwinkel starten zonder voorraad: dropshipping
Lees ook:Teveel leuk werk voor te weinig uren
Lees ook:Durf jij ook te vragen?
Lees ook:Zwakheden en flaters ondernemers gezocht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.