Een succesvolle ondernemer, houdt zijn bedrijf zo simpel mogelijk

Een bedrijf leiden is een eitje. Althans, voor wie zich houdt aan één eenvoudige spelregel: hou het simpel. Dat zorgt ervoor dat medewerkers begrijpen waar u naartoe wilt.

Bovendien houdt u zo zelf ook beter het overzicht over uw onderneming.  Dat stelt Wim Kromhout, die als financieel directeur bij bedrijven van alle soorten en maten heeft gewerkt, zoals KPN-International, Schreiner Luchtvaartgroep en ict-bedrijf Interxion.

De lessen die hij daaruit trok, schreef hij op in het boek ’Running a company is that simple’. De rode draad in zijn boek over hoe je een bedrijf leidt, is makkelijk te onthouden: hou het simpel.

Kromhout kan niet geloven hoe ingewikkeld mensen het zichzelf maken: „Wat je veel ziet gebeuren, is dat mensen ingewikkelde concepten, processen en procedures verzinnen om grip te houden op hun bedrijf.”

Een bedrijf runnen blijft mensenwerk. Dat vergeten veel leiders, vindt Kromhout, wat ten koste gaat van de ondergeschikten. „Mensen houden ervan dat dingen simpel zijn.” In zijn ogen is perfectie de vijand van het goede. „Je moet je bedrijf niet perfect willen maken. Goed is goed genoeg.”

Kromhout herkent de symptomen van een te ingewikkelde onderneming. „Als je geen cijfers kunt ophoesten over hoe het gaat, of je hebt onbetrouwbare of onvoorspelbare financiële gegevens. Dat is een slecht teken. Vertrek van personeel, omdat dingen niet lopen. Resultaten die achteruitgaan en klanten die ontevreden worden. Het gebeurt allemaal als een tent niet onder controle is.”

Decentraliseren van verantwoordelijkheden is van groot belang, of ’zo veel mogelijk naar beneden duwen’ zoals Kromhout het noemt. „Deel je bedrijf op in zinvolle eenheden, met een grootte die behapbaar is. Maak mensen zelf verantwoordelijk en geef ze de mogelijkheden om ook zelf bij te sturen.”

Een aantal basisregels is voldoende om vervolgens een bedrijf goed te runnen. „Meten is weten. Zo veel beslissingen worden genomen op gevoel. Een tweede basisregel is ’afspraak is afspraak’. Het is ongelofelijk belangrijk je aan deadlines te houden. Zo simpel is het.”

Bron: MijnBedrijf

Lees ook:Troep op werkplek werkt beter
Lees ook:Massa is kassa
Lees ook:Laat jezelf zien: meer inspiratie dan transpiratie
Lees ook:Rechtstreekse hulp aan mensen in ontwikkelingslanden met ONEforONE
Lees ook:4-urige werkweek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.