Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?

Zelfstandigen onderschatten het belang van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Wat gebeurt er als jij door een ongeval of ziekte niet meer in staat bent om jouw werkzaamheden uit te voeren? Het inkomen zou zo van de een op de andere dag weg kunnen vallen. Werknemers kunnen terugvallen op de WIA. Zelfstandigen hebben geen vangnet.

Door ziekte of een ongeval kunnen inkomsten van een zelfstandige bedreigt worden. Een keer een griepje of een gebroken ledemaat zal het probleem niet zijn, maar langdurige ziekte is een ander verhaal. Kortdurende ziekteperiodes zijn op te vangen door spaarkapitalen op te bouwen, maar je kunt niet sparen voor een reserve om de periode tot je pensionering te overbruggen. Dit risico kun je afdekken door een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, maar de hoogte van de premie is vaak het probleem.

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering?
De premie voor deze verzekering is van vele factoren afhankelijk. Belangrijke premiebepalende factoren zijn het beroep, de hoogte van de uitkering en de leeftijd. Ruwweg varieert de premie tussen €175 tot €800 per maand. Beroepen met een verhoogde risico op arbeidsongeschiktheid resulteren in een hogere premie. Je kunt de premie achterhalen door vrijblijvend offertes op te vragen bij diverse verzekeraars.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is noodzakelijk
Veel zelfstandigen zien onvoldoende de noodzaak van deze verzekering in. Bij ziekte blijven ze namelijk toch gewoon doorwerken. Dit maakt de verzekering niet overbodig. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering sluit je juist af voor de zwaardere risico’s. Je wordt bijvoorbeeld chronisch ziek of door een ongeval kun je jouw werk niet meer uitoefenen. Het is altijd nog beter om een beperkte verzekering af te sluiten dan geen verzekering.

Vangnet voor zelfstandigen die arbeidsongeschikt zijn geworden
Bij ziekte is er maar één vangnet waar zelfstandigen recht op hebben, namelijk een bijstandsuitkering. Maar er gelden stikte voorwaarden om hier aanspraak op te kunnen maken. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar het gezinsinkomen. Heeft je partner ook een inkomen? De kans is groot dat je dan geen recht hebt op een bijstandsuitkering. Ook wordt er gekeken naar spaargeld en zelfs naar de overwaarde in je woning. Je kunt zelfs verplicht zijn om je auto in te ruilen voor een goedkopere variant. De opbrengt uit de verkoop moet je in eerste instantie gebruiken om van rond te komen.

Hoe kun je besparen op de premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Je kunt geld besparen door een deel van het risico zelf te dragen. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een eigen risico te nemen van 90 dagen. De eerste 90 dagen dat je niet kunt werken neem je voor eigen rekening. Een andere optie is om een lager verzekerd bedrag aan te houden. Je hebt jaarlijks bijvoorbeeld €30.000 nodig, maar je verzekerd een jaarloon van €25.000.

Lees ook:Onverzekerde zzp’ers overwegen toch te verzekeren
Lees ook:Waarop letten bij het afsluiten van een AOV
Lees ook:Nut van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) onderschat
Lees ook:Een kwart van zzp’ers de klos bij arbeidsongeschiktheid
Lees ook:Valkuilen bij het afsluiten van een AOV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.