Eindejaarstips voor de startende zzp’er

Startende zzp’ers moeten goed opletten dat ze geen cruciale fouten maken. Daarnaast zijn er ook tips waar je als starter baat bij kunt hebben.

Let goed op het urencriterium
Als zzp’er moet je minimaal 1.225 uren in het jaar werken als ondernemer. Dit is een voorwaarde om voor de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek in aanmerking te komen. De uren moeten aantoonbaar gemaakt zijn. Dit kan door dagelijks in een agenda vast te leggen welke werkzaamheden er verricht zijn. De Belastingdienst gaat niet akkoord met een globale inschatting.

Let goed op de BTW afdracht
Na een kwartaal moet de BTW worden opgegeven en verrekend. Probeer hierbij nauwkeurig te werken. Bewaar de betaalbewijzen van investeringen en probeer zakelijke transacties zoveel mogelijk via een zakelijke bankrekening te betalen. Op deze manier kan voorkomen worden dat privé en zakelijke transacties door elkaar lopen. Controleer eind van het jaar nog de BTW aangiftes en zorg dat de administratie goed voor elkaar is.

Let op de pensioenopbouw
De meeste zzp’ers bouwen geen pensioen op. Dit probleem is te ondervangen door zelf een kapitaal te reserveren. Dit kan bijvoorbeeld door jaarlijks een bedrag af te storten in een lijfrenteverzekering of op een lijfrente bankspaarrekening. Het geïnvesteerde bedrag is af te trekken van het inkomen. Door jaarlijks een storting te doen, kan voorkomen worden dat er een onoverbrugbaar pensioentekort ontstaat.

Gebruik maken van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
Investeringen in 2015 kunnen zorgen voor deze extra aftrek van 23 procent. Het moet gaan om investeringen in 2015 van minimaal €2.300. Hierbij moet er rekening worden gehouden dat investeringen van minder dan €450 niet meetellen. Ook niet alle vormen van investeringen tellen mee. Investeringen in onroerend goed en voertuigen bijvoorbeeld niet.

Lees ook:Welke uren tellen meer voor het urencriterium?
Lees ook:Financiële mogelijkheden voor zzp’ers
Lees ook:Valkuilen bij het afsluiten van een AOV
Lees ook:Teveel leuk werk voor te weinig uren
Lees ook:Urencriterium minder streng

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.