Haal meer uit je laatste btw-aangifte over 2015

Het nieuwe jaar is gestart en de aangifte omzetbelasting over het laatste tijdvak 2015 moet voor eind januari 2016 zijn ingediend. Afhankelijk of je per kwartaal of per maand aangifte doet, gaat het om de btw-aangifte voor het laatste kwartaal of de laatste maand van 2015. Online boekhouder Thinq geeft je vijf tips om meer uit je laatste aangifte omzetbelasting over 2015 te kunnen halen.

Tip 1: Herziening aftrek bij investeringsgoederen

Heb je in 2015 investeringsgoederen aangeschaft, zoals een bedrijfspand of bedrijfsinrichting, dan heb je als het goed is ook ingeschat voor welk deel je deze goederen gaat gebruiken voor de belaste omzet. Nu is het de tijd om te bekijken of de gemaakte inschatting overeenkomt met het uiteindelijke gebruik. Als dit niet blijkt te kloppen, dan moet je de aftrek herzien. Dit doe je door in de aangifte omzetbelasting een extra bedrag aan btw aan te gaan of door een extra bedrag als voorbelasting af te trekken. Ook het gebruik voor de volgende negen jaren (onroerende zaken) of vier jaren (roerende zaken) moet je goed in de gaten houden. Verandert het gebruik voor de belaste omzet ten opzichte van het jaar waarin je het bedrijfspand of bedrijfsinrichting in gebruik hebt genomen, dan kun je extra btw terugvragen of moet je bijbetalen.

Tip 2: Privégebruik auto van de zaak

Reken je jouw personen- of bestelauto tot je bedrijfsvermogen en gebruik je deze ook privé? Dan kun je onder voorwaarden op de aanschaf, onderhoud en gebruik van deze auto btw aftrekken in de laatste aangifte omzetbelasting van het boekjaar. Deze regel geldt ook voor leaseauto’s. Voor het privégebruik geldt een btw-bijtelling. Hiervoor moet je een kilometerregistratie bijhouden. Heb je een sluitende kilometerregistratie? Dan betaal je alleen btw over de kosten van het werkelijke privégebruik van de auto. Heb je geen kilometerregistratie bijgehouden? Dan betaal je als btw-correctie voor het  privégebruik van je auto 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm. Op deze laatste regel gelden ook uitzonderingen. Kijk dan ook goed welke fiscale regels voor jouw situatie gelden of vraag een expert om hulp.

Tip 3: Verstrekkingen aan personeel en relaties

Heb je in 2015 bijvoorbeeld kerstpakketten of relatiegeschenken geschonken aan klanten die geen btw kunnen aftrekken? Dan kun je de btw die je hebt betaald, niet altijd aftrekken als voorbelasting. Je mag namelijk niet meer dan € 227 per medewerker of relatie uitgeven aan verstrekkingen voor personeel en relaties. Heb je in 2015 meer dan dit bedrag uitgegeven en afgetrokken als voorbelasting? Dan moet je dit in de laatste aangifte omzetbelasting over 2015 terugbetalen.

Tip 4: Kleineondernemingsregeling

Als je als ondernemer weinig omzet maakt, dan kom je mogelijk in aanmerking voor de kleineondernemersregeling (KOR) en hoef je minder belasting te betalen. Ben je in een jaar minder dan € 1.883 aan btw verschuldigd? Dan geldt deze regeling voor jou. Ben je een btw-bedrag minder dan € 1.345 verschuldigd? De verschuldigde btw kun je dan met de Kleineondernemersregeling verminderen in de laatste aangifte omzetbelasting van het boekjaar. Je hoeft dan zelfs helemaal geen btw te betalen. Controleer dan ook goed jouw btw-bedrag.

Tip 5: Correctie privégebruik woning in aangifte omzetbelasting

Tot 2011 kon je btw terugvragen over de bouwkosten van een woning die je zowel zakelijk als privé gebruikt voor je vennootschap onder firma of maatschap. Als je van deze regeling gebruikmaakt, dan betaal je negen jaar na het jaar van ingebruikname van de woning de btw voor het privégebruik van de woning terug. Stel je de bedrijfswoning beschikbaar aan je vennootschap onder firma of maatschap, heb je in het verleden alle btw teruggevraagd vóór 2011 en betaal je nu elk jaar een bedrag terug aan de Belastingdienst voor het privégebruik? Dan zijn er in sommige gevallen mogelijkheden om deze jaarlijkse btw niet meer te hoeven voldoen. Mocht dit voor jou gelden, dan is het verstandig om met een expert te schakelen.

 

Een aangifte omzetbelasting vraagt ieder kwartaal of iedere maand om jouw aandacht. Ook heb je fiscale kennis nodig om een goede aangifte te kunnen doen. Om zeker te weten dat je geen fiscale kansen laat liggen, is het slim om je btw-aangifte uit te besteden.