Een op de vijf zzp’ers heeft een AOV

Als zzp’er kun je niet zonder een AOV. Maar wat als je de lasten gewoon niet kunt dragen?

Zelfstandigen hebben geen financiële vangnet als ze arbeidsongeschikt worden. Als ze echt niet meer rond kunnen komen is er onder voorwaarden recht op een bijstandsuitkering.

Volgens het CBS hadden in 2013 maar 21,9% van de zzp’ers een AOV. Gezien de verdere opmars van zzp’ers, is dit percentage eerder gezakt dan gestegen. Zeker als je er ook rekening mee houdt dat er steeds meer parttime zelfstandigen actief zijn die ook nog in loondienst werken.

Zorg in ieder geval voor een basisinkomen
Zzp’ers die geen AOV hebben, zouden in ieder geval moeten zorgen voor een basisinkomen bij arbeidsongeschiktheid. Een bijstandsuitkering bestaat namelijk geen recht op bij het bezitten van vermogen en bij een grote overwaarde in het huis. Inkomens van gezinsleden worden met de bijstandsuitkering verrekend.

Onverzekerde zzp’ers kunnen overwegen om een basisverzekering af te sluiten. Dit houdt in dat er een jaarloon aangehouden wordt van bijvoorbeeld €20.000. Of een verzekering waarbij je de eerste jaar van arbeidsongeschiktheid niet doorbetaald krijgt. De onverzekerde zzp’ers moeten zich beseffen dat de financiële gevolgen niet te overzien zijn als ze arbeidsongeschikt raken.

Lees ook:Geen verplichte AOV?
Lees ook:Het gaat goed met de zzp’ers
Lees ook:Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?
Lees ook:Een zzp’er kan niet zonder een spaarvermogen
Lees ook:Een kwart van zzp’ers de klos bij arbeidsongeschiktheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.