Wat wordt er onder huurdersbelang verstaan?

Huurders van een pand hoeven het gebouw zelf niet te verzekeren. Dit moet de eigenaar namelijk doen. Huurders moeten wel zorgen voor het verzekeren van de inventaris. Wat nu als een huurder investeert in het pand? Er wordt bijvoorbeeld een professionele keuken geplaatst. Dit is niet verzekerd onder de gebouwenverzekering van de eigenaar en een keuken valt niet onder de noemer inventaris. Dit probleem is op te lossen door huurdersbelang op de inventarisverzekering mee te verzekeren.

Wanneer is iets inventaris en wanneer wordt het een onderdeel van het pand? Verzekeraars houden als regel aan dat als het een onderdeel vormt van het pand is het niet verzekerd op de inventarisverzekering. Toch kunnen ondernemers in een huurpand de verbeteringen aan het pand zelf verzekering, namelijk onder de noemer huurdersbelang.

Wat is huurdersbelang?
Bij het opzetten van een bedrijf in een huurpand, is de eerste vereiste dat het pand geschikt wordt gemaakt worden voor het bedrijf. Een restaurant heeft behoefte aan een professionele keuken, een garagebedrijf zal ook moeten investeren om in de ruimte te kunnen werken. De aanpassingen zijn een onderdeel van het gebouw. Ze zijn niet op de gebouwenverzekering meeverzekerd. De aanpassingen zijn te verzekeren door de huurder op de inventaris- en goederenverzekering als huurdersbelang.

Wat zijn de gevolgen van het niet meeverzekeren van het huurderbelang?
Bij een grote brand kan het pand volledig verloren gaan. De eigenaar van het pand krijgt de herbouwwaarde uitbetaald, zonder rekening te houden met de door de huurder aangebrachte verbeteringen. De huurder krijgt deze schade ook niet uitgekeerd op de inventarisverzekering.

Geeft verbeteringen aan het pand door aan de verzekeraar. Tot bepaalde bedragen is huurdersbelang gratis meeverzekerd. Loop hier geen risico mee.

Lees ook:Bordeel Yab Yum te koop
Lees ook:Zakelijke verzekeringen – Welke heb je nodig?
Lees ook:Instinkers voor de zzp’er
Lees ook:Ondernemers moeten sneeuw en ijs ruimen
Lees ook:Minimumtarieven voor zzp’ers? De meeste zzp’ers zijn tegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.