Pensioen opbouwen? Mijn bedrijf is mijn pensioen!

Ondernemers denken vaak te luchtig over hun pensioen. In de onderneming wordt er immers kapitaal opgebouwd. Toch is dat te kort door de bocht. Je kunt jouw financiële positie van je oude dag niet volledig laten afhangen van jouw onderneming.

Het klinkt ideaal! Je werkt tot een bepaalde leeftijd en verkoopt je onderneming om van de verkoopopbrengst te leven. Helaas pakt de praktijk toch vaak anders uit. Onzekerheden over je financiële toekomst kun je wegnemen door kapitaal vrij te maken voor je pensioen. Als je voor zekerheid kiest laat je het voor je oude dag opgebouwde vermogen niet binnen de onderneming. Stel het juist veilig.

Wat zijn de gevolgen van een pensioentekort?
Iedereen heeft recht op AOW vanaf de pensioengerechtigde leeftijd. Dit moet je zien als een basisinkomen. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de gezinssamenstelling. de uitkering is een percentage van het minimumloon. Echtparen die beide pensioengerechtigd zijn hebben samen 100% van het minimumloon. Ondernemers die nog in loondienst hebben gewerkt hebben vaak nog recht op een geringe aanvulling. Heb je niets geregeld en niets opgebouwd? Dan krijg je slechts een percentage van het minimumloon.

Houd rekening met doemscenario’s
De meest succesvolle ondernemingen kunnen over een paar jaren failliet zijn. Goed voor jezelf zorgen is een goede eigenschap van een ondernemer. Door jaarlijks een bedrag te gebruiken om een potje op te bouwen wordt er redelijk ongemerkt een leuk kapitaal opgebouwd om de AOW aan te vullen. Vanaf je 60e beginnen met pensioenopbouw ga je het niet mee redden!

Lees ook:Pensioen? Ik heb toch recht op AOW?
Lees ook:Ondernemers kunnen lijfrente beter uitstellen
Lees ook:Hoeveel lijfrentekapitaal heb je nodig voor een goed pensioen?
Lees ook:Pensioenopbouw voor zzp’ers verplicht stellen?
Lees ook:Ondernemers moeten stil staan bij het overlijdensrisico

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.