Pensioenopbouw voor zzp’ers verplicht stellen?

De meeste werknemers doen verplicht mee in een pensioenregeling. Er bestaat geen pensioenplicht in Nederland, maar de meeste werknemers zijn vanuit de CAO wel verplicht om deel te nemen in de pensioenregeling van het bedrijf. De AFM heeft er begin 2015 voor gepleit om pensioenopbouw verplicht te stellen voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Waarom zou je een verplichting instellen?

In Nederland waren er begin 2015 ongeveer één miljoen zzp’ers ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Om financieel rond te kunnen komen, besluiten veel zelfstandigen om zich niet te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en ze bouwen niets op voor hun oudedag. Hierdoor kunnen ze met relatief lage inkomsten rond komen. Ze kunnen namelijk profiteren van de zelfstandigenaftrek en nog een aantal kortingen die ze krijgen. De vrees bestaat dat deze groep een financieel tekort krijgt vanaf de pensioengerechtigde leeftijd. Daarnaast zou er sprake zijn van oneerlijke concurrentie ten opzichte van werkgevers.

Minder voorzieningen voor zzp’ers
Zelfstandigen hebben minder financiële vangnetten in vergelijking met werknemers. Bij werkloosheid en arbeidsongeschiktheid kunnen werknemers terugvallen op de WW bij werkloosheid en op de WIA bij arbeidsongeschiktheid. Doordat zelfstandigheden deze voorzieningen niet hebben, krijgen ze kortingen op de belastingheffing. Vanuit de verzorgingsgedachte is het voor zzp’ers wel verstandig om voorzieningen te treffen. Voor de oudedag moeten ze geld reserveren in een pensioenregeling of een lijfrenteverzekering, maar in de praktijk blijkt dat ze daar geen geld voor vrij kunnen of willen maken.

Bedrijven met personeel kunnen niet concurreren met zzp’ers
Bedrijven hebben moeite om te concurreren met zelfstandigen. Door een groot verschil in kosten kunnen zzp’ers veel lagere tarieven hanteren. Dit is een probleem dat gedeeltelijk veroorzaakt wordt doordat zelfstandigen bezuinigen op het verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en ze bouwen geen kapitaal op voor na de pensionering.

AFM pleit voor verplichtstelling van pensioenopbouw voor zzp’ers
Ter bescherming van zichzelf en ter verbetering van de concurrentiepositie van bedrijven, moeten zzp’ers verplicht pensioen op gaan bouwen. Tenminste, dat pleit de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Uiteraard zijn zzp’ers en hun belangenorganisaties het hier niet mee eens. Deze groep Nederlanders hebben er bewust voor gekozen om alles in eigen hand te houden. Een verplichte deelname aan een pensioenregeling past niet in hun beeld.

Ernstige pensioentekorten dreigen voor zzp’ers
De meeste zelfstandigen hebben pensioen opgebouwd bij vorige werkgevers, maar grote pensioentekorten dreigen als de pensioenopbouw gedurende de werkzame periode stopt. Met de huidige pensioenregelingen is het al lastig om een redelijk pensioen op te bouwen. Indien er niet meer wordt opgebouwd zal er waarschijnlijk maar recht zijn op een klein bedrag ter aanvulling op de AOW uitkering. Indien een groep van meer dan één miljoen Nederlanders een ernstig pensioentekort hebben, dreigt het een maatschappelijk probleem te worden. Dit kan voorkomen worden door pensioenopbouw verplicht te stellen.

Lees ook:Minimumtarieven voor zzp’ers? De meeste zzp’ers zijn tegen!
Lees ook:Belastingvoordelen zzp’ers omlaag?
Lees ook:Het gaat goed met de zzp’ers
Lees ook:ZZP: Zelfstandige Zonder Pensioenopbouw
Lees ook:5 redenen om geen zzp’er te worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.