Besparen op de hypotheeklasten – oversluiten of rentemiddeling?

Niet alleen huizenkopers kunnen profiteren van de lage hypotheekrentes. Ook met een hypotheek waarvan de hypotheekrente nog een tijdje vaststaat kun je jouw hypotheeklasten verlagen. Je kunt de hypotheek oversluiten of je gaat voor het middelen van de hypotheekrente. Onterecht zijn ondernemers vaak voorzichtig met het oversluiten van een hypotheek.

De laatste jaren bereiken de hypotheekrentes steeds weer een nieuw laagterecord. Deskundigen verwachten dat de rentes nog wel lange tijd laag blijven staan. Maar de rentes gaan een keer weer omhoog. Wat moet je doen als je hypotheekrente nog voor een paar jaren vaststaat? De periode uitzitten of gelijk in actie komen?

De huidige rentevaste periode openbreken en kiezen voor rentemiddeling
Het is zonde om nog steeds een hypotheekrente van 4% of hoger te betalen. De lasten kunnen namelijk sterk omlaag. Bij rentemiddeling wordt je huidige rentevaste periode vermengd met een nieuwe rentevaste periode. Het resultaat is een langere rentevaste periode met een aantrekkelijke rente. Toch is het vaak veel aantrekkelijker om de hypotheek over te sluiten.

Is oversluiten van de hypotheek lastig voor ondernemers?
Geldverstrekkers zijn kritischer bij het verstrekken van hypotheken aan ondernemers. Toch is dit nog geen reden om te blijven zitten waar je zit. Er zijn namelijk voldoende mogelijkheden en de besparing kan aanzienlijk zijn. De nieuwe geldverstrekker zal zich willen baseren op de jaarcijfers van de afgelopen drie jaren. Als deze cijfers goed zijn, zijn er mogelijkheden.

Wat als de hypotheek oversluiten geen optie is?
In het geval oversluiten niet mogelijk is door een te laag inkomen of doordat het huis onder water staat, heb je nog de mogelijkheid om te gaan voor rentemiddeling. Hierbij wordt er namelijk niet gevraagd om inkomensgegevens en maakt het niet uit dat de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis. Helaas bieden niet alle banken deze optie aan. De ABN Amro en de Rabobank bieden rentemiddeling op dit moment nog niet aan, maar vanaf komende zomer beginnen ze ermee.

Wat de beste keuze is voor jouw hypotheek hangt van meerdere factoren af. Je kunt het zelf berekenen met de tool op de website Ikbenfrits.nl. Binnen een paar minuten kun je met deze tool berekenen wat voor jou de beste keuze is. Ook zie je gelijk hoeveel je kunt besparen.

Lees ook:Ik ben zzp’er – Hoe kom ik aan een hypotheek?
Lees ook:Bijbouwe.nl – Tegen lage kosten een hypotheek afsluiten als zzp’er
Lees ook:Als zzp’er een huis kopen
Lees ook:Goedkoop geld vaarwel!
Lees ook:Nederland zeer ondernemend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.