Financiële mogelijkheden voor zzp’ers

In financieel opzicht is de zzp’er niet met een werknemer te vergelijken. Een zelfstandige kan maar beperkt terugvallen op sociale voorzieningen. Aan de andere kant zijn er weer financiële mogelijkheden gecreëerd voor de zzp’er om zelf voorzieningen te treffen.

Ondernemers die minimaal 1.225 uren besteden aan hun onderneming komen in aanmerking voor aantrekkelijke kortingen op de belastingheffing. Er bestaat namelijk onder andere recht op de zogenaamde zelfstandigenaftrek en starters hebben aanvullend recht op de startersaftrek. De zelfstandigenaftrek bedraagt €7.280 en de startersaftrek bedraagt €2.123. Er zijn meer opties om financieel voordeel te behalen.

Profiteren van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
Ondernemers die een bedrag investeren tussen €2.300 en €311.242 kunnen recht hebben op deze investeringsaftrek. Over investeringen tot €56.024 kan het voordeel maar liefst oplopen tot 28% van het investeringsbedrag. Het moet per investering wel minimaal om een bedrag gaan van €450. Het kopen van een laptop kan er dus onder vallen. Het aanschaffen van een printer van €300 niet.

Zakelijke betalingen van de privé rekening?
Het is lastig om privé en zakelijk gescheiden te houden. Met zakelijke rekeningen worden meestal geen privé aankopen verricht. Andersom gebeurt het wel vaak. Koop je van de privé rekening iets wat eigenlijk zakelijk is? Verwerk het gelijk in de administratie. Ook als het maar om een klein bedrag gaat.

Heb je zakelijke kilometers gereden met je privé auto?
Voor veel zzp’ers kan een zakelijke auto niet uit. In dat geval kun je zakelijke kilometers wel opnemen in je administratie. Hiervoor mag je 19 cent per kilometer rekenen. Gerekend over een kalenderjaar kan het behoorlijk oplopen.

Gebruik een deel van je inkomen voor pensioenopbouw
De meeste zzp’ers bouwen geen pensioen op. Na pensionering blijkt pas in de portemonnee wat hiervan de consequenties zijn. Gebruik een deel van je inkomen om een lijfrentekapitaal op te bouwen. De inleg kun je aftrekken van het inkomen. De uitkering wordt weer belast, maar waarschijnlijk is de belastingdruk na je pensionering lager. Hier is dus fiscaal voordeel te behalen.

Lees ook:Eindejaarstips voor de startende zzp’er
Lees ook:Leasing minder populair
Lees ook:VNA: Bijtelling van leaseauto’s te hoog
Lees ook:Haal meer uit je laatste btw-aangifte over 2015
Lees ook:Een zzp’er kan niet zonder een spaarvermogen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.