Ondernemers kunnen lijfrente beter uitstellen

De meeste ondernemers die een aanvulling op de AOW opbouwen maken hiervoor gebruik van lijfrente. Als de einddatum geldt vaak nog de 65e verjaardag. Je bent niet verplicht om vanaf dat moment de waarde uit te laten keren in termijnen. Fiscaal gezien is het slimmer om de uitkering nog uit te stellen tot jouw pensioendatum.

Een lijfrentekapitaal kun je opbouwen in een verzekering of via banksparen. De optie van banksparen is er pas sinds 2008. De meeste ondernemers hebben vermogen dus in een verzekering opgebouwd. Per de einddatum kun je met het beschikbare kapitaal een lijfrente-uitkering aankopen. Door het verschuiven van de ingangsdatum van de AOW is het fiscaal niet slim om vóór je pensioendatum al uitkeringen te ontvangen. De belastingheffing tot je pensioendatum is namelijk hoger in vergelijking met na de pensioendatum.

Hoe kun je lijfrentekapitaal doorschuiven naar de toekomst?
Je kunt de verzekeraar of de bank verzoeken om de uitkering nog voor een bepaalde periode uit te stellen. Gezien de huidige lage rentestand zal het uitstellen niet veel opleveren, maar fiscaal is het voordeliger. Het kapitaal in de verzekering wordt in dat geval overgedragen naar een andere verzekering. Bij banksparen kan de bankrekening gewoon gehandhaafd blijven.

Ook qua rentestand is het slim
Nu een levenslange uitkering aankopen bij een verzekeraar is niet slim. Voor de hoogte van de uitkering wordt er namelijk uitgegaan van de huidige rentestand. Als de rente later weer stijgt, kun je hier niet meer van profiteren.

Lees ook:Hoeveel lijfrentekapitaal heb je nodig voor een goed pensioen?
Lees ook:Valkuilen bij het afsluiten van een AOV
Lees ook:Pensioen? Ik heb toch recht op AOW?
Lees ook:Onverzekerde zzp’ers overwegen toch te verzekeren
Lees ook:Financiële mogelijkheden voor zzp’ers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.