Behh…boekhouding en administratie

Administratie, niet echt het leukste gedeelte van het ondernemerschap. Maar nu het allemaal digitaal kan, zou het allemaal een stuk makkelijker, efficiënter en sneller kunnen. Mooi denk je dan, maar dat valt dus vies tegen. Dat dit tegenvalt, blijkt uit de Nationale Boekhoud Enquête onder ondernemingen en accountants uitgevoerd door Maurice de Hond. Op de eerste plaats loopt de digitalisering bij de administratieve werkzaamheden van het MKB achter op de huidige ontwikkelingen. Er wordt op grote schaal inefficiënt gewerkt met een lage standaardisatie waardoor veel tijd verspild wordt aan onnodige handelingen, de foutgevoeligheid hoog ligt en de administratie niet transparant is voor accountants en bedrijven.

Besparen

Uit het onderzoek kan geconcludeerd worden dat door beter gebruik te maken van de beschikbare technologie veel tijd en geld bespaard kan worden. Kijk, dat is goed nieuws! Zo kunnen processen verder gestandaardiseerd en geautomatiseerd worden, waardoor arbeidsintensieve handelingen met een hoge foutmarge verminderd kunnen worden. Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar wat bedoelen ze hier nou eigenlijk mee? Hier wat voorbeelden om het te verduidelijken. Post, zoals facturen en aanmaningen, kan direct digitaal vanuit boekhoudprogramma’s de deur uit worden gedaan. 80 procent van de bedrijven doet dit nog steeds via de post, terwijl betalingen wel online gedaan worden. Daarnaast kunnen bankafschriften digitaal verwerkt worden. Ruim 75 procent van de bedrijven typt dit nog steeds handmatig over.

 

Interesse

Uit het onderzoek kwam ook duidelijk naar voren dat veel bedrijven interesse hebben in de voordelen van online boekhouden in verband met het nieuwe werken. Dit blijkt uit de volgende conclusies die Twinfield heeft getrokken:

 • Driekwart van de bedrijven vindt online samenwerken, waardoor men altijd en overal toegang heeft tot de informatie, een groot voordeel;
 • De helft van de ondervraagden maakt in meer of mindere mate gebruik van het nieuwe werken;
 • De online boekhouding wordt door twintig procent van de bedrijven gedaan en nog eens twintig procent geeft aan dat ze verwachten dit binnen twee jaar te doen.

 Transparantie

De online boekhoudprogramma’s dragen ook nog eens bij aan de transparantie van de boekhouding. Zo hebben accountants en bedrijven de mogelijkheid om overal en altijd via het internet toegang tot de actuele boekhouding te hebben. Maar dit heeft nog niet zo’n vaart, dit ligt deels aan de accountants. Bedrijven vertrouwen namelijk, bij de selectie van het boekhoudprogramma, sterk op het advies van hun accountant.

 Bron: http://managersonline.nl/nieuws/9600/efficintie-boekhouding-mkb-ver-te-zoeken.html

Lees ook:Nederland actiefste online retailland
Lees ook:Internet spekt Nederlandse economie
Lees ook:Nederlands MKB erg overnamegericht
Lees ook:Collage maken van je bedrijfsuitje?
Lees ook:Ik pap, jij papt, wij pappen!

3 reacties op “Behh…boekhouding en administratie

 1. Raymond

  Hi Gwen

  Het is Twinfield, niet Twinflied;)

  gr
  Raymond

    /   Beantwoorden  / 
 2. Gwen Jansen

  Ik pas het aan Raymond! Dank voor je scherpte!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.