Elke zondag winkels open in Amsterdam

openingstijdenDe winkels in Amsterdam mogen voortaan elke zondag hun deuren openen. De gemeenteraad heeft woensdag 17 februari in meerderheid ingestemd met een voorstel van PvdA-wethouder Lodewijk Asscher van Economische Zaken dat dit mogelijk maakt. CDA en de SP, die landelijk een strengere Winkeltijdenwet voorstaan, stemden tegen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad donderdag 18 februari.

Asscher legt de bevoegdheid voor de winkeltijden weer neer bij de centrale gemeente. Tot nu toe beslisten de deelraden over de koopzondagen in hun wijken.

Toerismebepaling
De Winkeltijdenwet bepaalt dat alleen in toeristische gebieden winkels elke zondag open mogen. Daarbuiten is het aantal koopzondagen beperkt tot maximaal twaalf per jaar. De toerismebepaling wordt in veel gemeenten ruim uitgelegd. De regeringscoalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie heeft daarop besloten de wet aan te scherpen en beter toe te zien op de naleving. Wie bezwaar heeft tegen veel koopzondagen kan ook naar de rechter stappen.

Een te ruime interpretatie van de Winkeltijdenwet heeft in Amsterdam geleid tot conflicten, onder meer in het stadsdeel Amsterdam-Noord. Daar moest vorig jaar de rechter aan te pas komen. Die vernietigde het besluit van de deelraad om het stadsdeel als toeristisch gebied aan te merken en op basis van die uitspraak de winkels toestemming te geven om alle zondagen open te zijn.

Het voorstel van Asscher om de bevoegdheid weer centraal te regelen, maakt alsnog de koopzondag in Noord mogelijk. Asscher heeft namelijk gelijktijdig de beslissing genomen om de hele stad voortaan als een toeristisch gebied te bestempelen.

Lees ook:Wetgeving voor koopzondag deugt niet
Lees ook:Nieuwe Winkeltijdenwet valt niet goed bij ondernemers en supermarkten
Lees ook:MKB-Nederland voor initiatiefwet koopzondagen
Lees ook:24-uurs economie voor Amsterdam
Lees ook:Andere openingstijden 5 mei 2010

Eén reactie op “Elke zondag winkels open in Amsterdam

  1. Frank Bikker

    Dit is een slag in het gezicht van de kleine middenstander buiten een echt touristische zone. Een kleine ondernemer heeft soms ook wat personeel en dat moet op die koopzondag ook betaald worden en een ondernemer heeft ook een gezin.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.