Nederland glijdt af als kennisland

Uit de derde evaluatie van de Kennis Innovatie Agenda (KIA) blijkt dat Nederland te weinig geld opzij legt voor alles wat met kennis te maken heeft. De KIA geeft een overzicht hoe Nederland er voor staat als kennisintensief land.

 Doel

Volgens SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan was het doel van de KIA Nederland weer terug te laten keren in de internationale top van kennislanden. Maar dit doel is nooit bereikt. Sterker nog het tegendeel is gebeurd. Maar het goede nieuws is, dat Nederland wel een koploper is op het gebied van fundamenteel onderzoek. Het feit blijft echter dat Nederland afglijdt als kennisland.

 MKB

Uit de evaluatie blijkt dat het mkb een punt van zorg is. Het mkb zou namelijk veel innovatiever moeten zijn. Ondernemers hebben er echter of geen tijd voor of ze vinden het niet belangrijk genoeg. Dat is jammer, want het is een gemiste kans. Innovatie tijdens een recessie is moeilijk, maar het is nog steeds heel belangrijk.

 Procesinnovatie

Voor het mkb zou procesinnovatie van belang kunnen zijn. Volgens Rinnooy Kan moet daar dan ook de nadruk liggen. Ondernemers zouden hun werkwijze moeten veranderen, er kritisch naar kijken en de eigen werknemers erbij betrekken. Als dit gedaan wordt, zou volgens Rinnooy Kan een productiestijging van 10 procent kunnen worden gerealiseerd.

 Bron: http://www.profnews.nl/931735/nederland-gaat-achteruit-als-kennisland

Lees ook:Samenwerkende ondernemers hebben meer succes
Lees ook:Consumenten herkennen online fraude maar moeilijk
Lees ook:Goede baas even belangrijk als salaris
Lees ook:Dienstverlening KVK moet beter
Lees ook:Opleidingsbudget bedrijven voor 2011 gelijk of gestegen

Eén reactie op “Nederland glijdt af als kennisland

  1. Arno

    En wat is dan wel innovatie? Lekkere vage kreet, waar iedereen zijn eigen ideeën bij heeft. Het gaat dus niet om fundamenteel, want daar liggen we op kop. En wat is procesinnovatie? En waar is die 10% op gebaseerd? Het MKB probeert te overleven, dus er zullen best innovatieve dingen bedacht worden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.