Stelen van de baas is populair

diefstal_laptopAls ondernemer vertrouw je als het goed is je werknemers blindelings. Anders is er wat mis. Nu blijkt uit nieuwe cijfers van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie dat tegenwoordig van de baas stelen vaker dan ooit voorkomt. 40 procent van de bedrijven heeft hiermee te maken. De criminaliteit onder het personeel groeit het meest in de detailhandel. Wat kan je er tegen doen?

Interne criminaliteit

Vier jaar geleden, in 2006, hadden zeven op de honderd winkels last van stelende werknemers. In 2009 waren dat er acht op de honderd winkels. Voornamelijk warenhuizen en supermarkten geven aan te maken te hebben met werknemers die geld en spullen stelen of bijvoorbeeld vrienden en familieleden korting geven. Ongeveer een kwart van de supermarkten heeft vorig jaar te maken gehad met dit soort praktijken, genaamd interne criminaliteit. Van de warenhuizen gaf vorig jaar 32 procent dit aan.

Randstad

Uit het onderzoek blijkt dat dit relatief vaker voorkomt in de Randstad. In het zuiden van het land ligt het percentage van stelende werknemers onder het landelijk gemiddelde. Daarnaast blijkt dat winkels buiten de stad minder last hebben van stelende werknemers dan de winkels die in het centrum gevestigd zijn.

Maatregelen

Bedrijven ondernemen allemaal maatregelen tegen deze interne criminaliteit. Zo worden werknemers steeds vaker gescreend en worden er duidelijke regels aangenomen, bijvoorbeeld over personeelsaankopen of over het maken van foutbonnen. Vier op de tien winkels geven aan ook soms de tassen van hun werknemers te controleren.

 Schadepost

Uit cijfers van de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel blijkt dat interne criminaliteit jaarlijks een schadepost van 165 miljoen euro bezorgt. Er wordt per jaar voor 440 miljoen euro gestolen uit winkels.

 Bron: http://www.bnr.nl/artikel/14743506/stelen-baas-vaker-dan-ooit

Lees ook:Vier op de tien ondernemers is slachtoffer van criminaliteit
Lees ook:Personeel steelt meer
Lees ook:MKB zet verborgen camera’s in tegen stelend personeel
Lees ook:Drogisterijketen Kruidvat heeft beste folder
Lees ook:Winkeliers ontevreden met ‘marktverdeling’ EU

4 reacties op “Stelen van de baas is populair

  1. Karel Hol

    Gelukkig komt mijn personeel uit het zuiden en zitten we niet in de binnenstad :-)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Gwen Jansen

      dat scheelt!

        /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Loots

    Ik heb het ook weleens meegemaakt. Is altijd erg vervelend. Meteen ontslaan die mensen. Maar waar ligt de grens? Een TomTom is wat anders dan een doosje elastikjes.

    Frank Loots
    FranconiQue | Post Koerier Tranport

      /   Beantwoorden  / 
    1. Gwen Jansen

      Gelukkig heb ik het nog niet meegemaakt (althans niet dat ik weet:-))

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.