Vuvuzelaproducent winnaar WK 2010

vuvuzela2_1Neil van Schalkwyk, 37 jaar. Dit is het ondernemersbrein achter de plastic vuvuzela. 1 op de 5 vuvuzela’s zijn van hem afkomstig.

Hij is nu al de grootste kampioen van dit WK nu zijn product in een klap wereldfaam heeft gekregen en de plastic toeters als warme broodjes over de toonbank gaan.

Stagiare

Van Schalkwyk werkte bij een plasticfabriek als stagiaire en vond het maar gek dat iedereen in de voetbalstadions op zware metalen toeters blies als er in Zuid-Afrika een doelpunt viel. Niet echt veilig ook.

Gratis

Vervolgens heeft hij een half jaar lang gewerkt aan een plastic variant. Hij ging hiervoor na werktijd aan de slag en Van Schalkwiyk draaide dus dagen van wel 18 uur. Van zijn baas kreeg hij wat plastic om mee aan de slag te gaan. Vervolgens heeft hij de eerste vuvuzela’s gratis uitgedeeld om zo de bekendheid op te krikken. En vervolgens begon het te lopen. Eerst in een maand 500 stuks. Toen een Zuid-Afrikaanse bank in 2003 maar liefst 20.000 van die toeters kocht, was de doorbraak daar.

HIj startte zijn eigen fabriek. Nu werken er 75 medewerkers en kunnen ze 8.500 vuvuzela’s per dag maken.

Interesse

Hij meldt dat dankzij het WK de vraag naar vuvuzela’s wereldwijd is toegenomen. Er is vanuit bedrijven in Brazilië en Europa interesse getoond om samen te werken in de aanloop naar het volgende WK in 2014.

Vastgelegd

Hij heeft het handelsmerk Vuvuzela op tijd geregistreerd in Europa. Europese bedrijven mogen de toeters dus wel maken maar ze geen vuvuzela noemen. Ach, dat doen de klanten toch wel. Het is een soortnaam geworden.

Kracht van de eenvoud

Ik vind het een prachtig ondernemersverhaal. Al haat ik het geluid dat uit die dingen komt enorm en vind ik het een naam van niks, ‘t is wel weer een mooi staaltje puur ondernemerschap waar de kracht van de eenvoud weer eens geldt. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn.

Filmpje met Neil van Schalkwyk:

http://www.ad.nl/ad/nl/1035/Sport/video/detail/495022/Het-brein-achter-de-vuvuzela.dhtml

Lees ook:Pixton: online strips/storyboards maken
Lees ook:Alle openingstijden van winkels online
Lees ook:Aldi vult vakken met vakantieproviand
Lees ook:De kracht van de eenvoud
Lees ook:Huisstijl helemaal in eigen hand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.