Netwerken werkt!

Netwerken werkt! Ga maar eens bij jezelf na. In dit kader heb ik vandaag Lennard van Vries van dreamjob.nl de gelegenheid gegeven, om (in de vorm van een ‘gast’ blogbericht) onderstaande informatie met jullie te delen: 

“Twee weken geleden heb je een seminar bezocht. Daar heb je een hele interessante, aardige man ontmoet. Goed gesprek mee gehad en visitekaartjes uitgewisseld. Deze man was werkzaam bij een loonadministratiebedrijf. Je baas besluit dat hij de salarisadministratie wil uitbesteden en vraagt aan je of je dit wil regelen. Aan welk bedrijf denk je het eerst?

In dit artikel komen twee onderdelen van netwerken aan bod. Als eerste: waar kan je het beste netwerken? En ten tweede hoe kun je dit het beste doen?

Zoals bekend kan netwerken altijd en overal. Maar er zijn natuurlijk gelegenheden die uitermate geschikt zijn om te netwerken, namelijk:

  • Opleidingen, trainingen en cursussen
  • Borrels buiten je eigen bedrijf
  • Bij het bezoeken van een seminar of congres
  • Op beurzen
  • In je persoonlijke kring zoals op verjaardagen en dergelijke

Tips voor de gesprekken
Enorm veel mensen vinden het lastig wat ze nu precies moeten zeggen  bij het netwerken. Hieronder volgen wat nuttige tips:

  • Stel open vragen. Zo leg je de bal bij je gesprekspartner neer. Het voordeel van een open vraag is dat je een uitgebreider antwoord krijgt waar je gemakkelijker op kan door vragen. Dit voorkomt ongemakkelijke stiltes;
  • Goed luisteren: cruciaal voor ieder gesprek en dus zeker bij netwerken. Goed luisteren naar wat je gesprekspartner zegt. Zo kun je je vragen gerichter stellen en krijgt je gesprekspartner de indruk dat je oprecht geïnteresseerd bent;
  • Passies: probeer in het gesprek er achter te komen wat de passies en drijfveren van je gesprekspartner zijn. Mensen praten hier graag over en krijgen zo sneller een “goed gevoel” bij je;
  • Inschatting. Probeer in het gesprek de lichaamshouding van je gesprekspartner in de gaten te houden. Dit kan je enorm veel vertellen. Als je hier niets vanaf weet, is het misschien raadzaam om hier een boek over te lezen.

 Tips voor wanneer je onzeker bent:

  • Je bent niet de enige: alle bovenstaande punten kunnen door je hoofd spoken tijdens een gesprek; word je er zenuwachtig van, denk er dan aan dat je gesprekspartner waarschijnlijk hetzelfde aan het doen is;
  • Trek  kleding aan waarin je jezelf zelfverzekerd voelt. Veel mensen trekken nieuwe kleding aan naar belangrijke evenementen, maar voelen zich hier niet echt prettig in. Als je je zelfverzekerd voelt, straal je dit ook veel sneller uit. 

Nog een laatste tip: Neem altijd een visitekaartje mee! Het zou natuurlijk meer dan zonde zijn als je een goed gesprek hebt gehad maar op het einde geen kaartjes kan uitwisselen; Klik hier voor drukwerk.

 Heb je nog niet genoeg aan deze tips? Maak dan gebruik van de mogelijkheid van een ‘netwerkcoach’, ” aldus Lennard van Vries van Dreamjob.nl

Bron: Lennard van Vries, dreamjob.nl

Lees ook:Tips om succesvol te netwerken
Lees ook:Antwoord op je ondernemersvragen via 100ondernemers.nl
Lees ook:Namen onthouden doe je zo
Lees ook:Crisis? Updressen!
Lees ook:Stop de Rat Race

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.