Energievretend onkruid

energie_vrijeAls ondernemer heb ik nog wel eens de nodige bevliegingen en last minute ideeën die ik op mijn omgeving afvuur. En wat krijg ik altijd een energie van mensen die je direct energie teruggeven op een vraag die je ze stelt of een voorstel dat je hen doet. Al is het voorstel nog zo gek of nieuw. Al is de reactie nog zo afwijzend of juist bevestigend.

Pit

Deze personen laten je direct weten of ze wel of niet blij worden van wat je zegt en of ze er wel of niet wat mee kunnen. En daar hoeven ze echt nog niet alle details van te weten. In hoofdlijnen kunnen ze zich al prima een idee vormen of ze het okay vinden of niet. En durven daar ook direct uitspraken over te doen. Daar kan je wat mee. Mensen met pit, durf, drive, mensen met een eigen visie en daadkracht. Mensen met gevoel en die dat gevoel ook laten spreken.

Secundair

Je hebt ook mensen die per definitie secundair reageren. Daar zijn wat mij betreft twee soorten van. De eerste soort is niets mis mee. Dat zijn mensen die gewoon niet zo snel kunnen denken, beslissen of gereserveerder van aard zijn en alles gewoon goed willen doordenken. Voor die laatstgenoemden kan je alleen bewondering hebben.

Onkruid

De tweede soort echter behoort wat mij betreft tot regelrecht energievretend onkruid. Hoe hard dit ook klinkt. Deze personen reageren vrijwel standaard terughoudend op elk nieuw initiatief of voorstel omdat ze bij alles er vanuit gaan dat er waarschijnlijk wel een adder onder het gras zal zitten waardoor zijzelf of hun organisatie er minder van worden. Supernegatief dus. Superdefensief. Ze doen vervolgens niet eens de moeite om hun negatieve referentiekader  onder stoelen of banken te steken. Steevast begint hun eerste zin na een spontaan voorstel met: “Ja, maar… of ..tsja…of uhh of nou, ik weet het niet hoor…” Ahgrrhr@@@@….

Moe word je ervan. Heel moe. Je energieflow direct onder nul. Ik besluit bij deze dan ook plechtig geen energie meer in deze personen en bijbehorende bedrijven te steken na een dergelijke reactie. Waarvan akte. Voortaan zal op zo’n lauwe reactie mijn eigen reactie sterk primair van aard zijn. ‘Prima, denk er maar eens rustig over na en..toedeledoki!’

Lees ook:Energiegevers versus energiehalers
Lees ook:Voicemails zijn te negatief
Lees ook:Een lesje olijven plukken!!
Lees ook:Werkgevers betalen geen babyverlof
Lees ook:Minstens 25 doelen voor 2011!

3 reacties op “Energievretend onkruid

  1. Frank Loots

    Hmmmm… Ik lees hier een erg emotioneel bericht…

    M.v.g.

    Frank Loots
    FranconiQue | Post Koerier Transport

      /   Beantwoorden  / 
    1. Gwen Jansen

      gewoon recht uit het hart geschreven.

        /   Beantwoorden  / 
  2. Karel Hol

    De eene helft ziet kansen (meestal ondernemende mensen = energie gever) de andere helft ziet bedreigingen ( vandaar dat ze niets ondernemen = energie vreter).

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.