Eigen verantwoordelijk doet wonderen

Iedereen wil het gevoel hebben dat je zelf invloed uitoefent op je leven en toekomst. Niet alleen privé, maar ook op het werk.

Daarom is het geen verrassing dat uit onderzoek van het Tippie College of Business blijkt dat werknemers met veel eigen verantwoordelijkheid gemotiveerder en productiever zijn.

De belangrijkste factoren die daaraan bijdragen zijn de volgende: 

1. Prestatiemanagement
Managers delen informatie, delegeren, betrekken medewerkers bij het besluitvormingsproces, geven opleidingskansen en de werknemers krijgen naar behoren betaald. Onder deze omstandigheden voelen werknemers zich betrokken bij het bedrijf en hebben ze het gevoel dat ze zelf een bijdrage leveren aan het succes. 

2. Sociale ondersteuning
Managers geven de werknemers het gevoel dat ze gewaardeerd worden en stimuleren medewerkers ook hun collega’s te waarderen en het belang van ieders bijdrage te zien. 

3. Effectief leiderschap
Een effectieve leider is iemand die inspireert, concrete feedback geeft en een goed voorbeeld is. Hij of zij geeft mensen het gevoel dat ze goed zijn in wat ze doen en helpt de medewerkers betekenis te vinden in hun werk. 

4. Uitdagend werk
Werknemers krijgen uitdagende projecten en volop mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen. 

De leidinggevenden die aan het onderzoek meededen, gaven aan dat mensen die het gevoel hadden invloed te hebben op hun werk innovatiever zijn en vaker op eigen initiatief problemen oplossen.

Medewerkers met veel eigen verantwoordelijkheid en vrijheid zijn bovendien gelukkiger, nemen minder snel ontslag, ervaren minder stress en zijn minder vaak ziek. Ze zijn bovendien creatiever en presteren beter. Niet alleen als individu maar ook als team.
Bron: Management Issues

PS: heb je al gestemd op je favoriete Onderneemster van het Jaar? Ik houd me aanbevolen uiteraard voor je stem. Ik lig op dit moment, ongelooflijk maar waar, op een tweede plaats! Er kan elke dag tot 23 mei gestemd worden. Zou het zeer waarderen.

Lees ook:Waanzinnige werkplekken
Lees ook:Ondernemerstips per video
Lees ook:Aangescherpte regels telefonische verkoop
Lees ook:Vijf redenen om te hoge werkdruk te voorkomen
Lees ook:Nominatie ‘Porsche Onderneemster van het Jaar’ reikt tot in Curaçao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.