Zakenvrouw van het Jaar 2010

zakenvrouw van het jaarVanavond is het weer zover. Dan wordt de Zakenvrouw van het Jaar bekend gemaakt. Dan is bekend op welke vrouw en haar bedrijf een heel jaar lang de spotlight staat.  Ondernemen.blog.nl is er vanavond uiteraard bij en morgen is op deze blog dan ook een interview met deze topvrouw te lezen. En ik beloof je  één ding: Ik vraag niets over kinderen, zorgtaken, quota, sociaal leven en de verschillen tussen mannen en vrouwen. Immers, dat waren ook geen criteria om de titel te verkrijgen. Het gaat wel over de business, de impact van de recessie, het bedrijf, MVO, visie, toekomstverwachtingen, drijfveren en doelstellingen. 

Alleen de winnares wordt bekend gemaakt en er is altijd buitengewoon veel media-aandacht voor deze persoon. Ik vind het een prachtige titel maar hoop wel dat het dit jaar  in de vele interviews vooral gaat over de kwaliteit van de onderneemster/directrice en het bedrijf zelf en niet vooral over het verschil tussen mannen en vrouwen. En ook niet hoe het geregeld is met kinderen en thuisfront etcetera. Een paar vragen zijn prima maar te vaak zie ik dat dat de overhand neemt.

Nee

Uiteraard is het ook aan de winnares zelf om haar topics en interviews zorgvuldig te kiezen en niet teveel mee te gaan in vragen die nergens toe leiden. En al helemaal niet als het gaat over de vraag of er wel of niet een verplicht aantal vrouwen in de directie moet komen van een bedrijf. Het antwoord daarop is gewoon kort maar krachtig `nee`. Het antwoord spreekt voor zich en daar hoeft geen heel gesprek aan gewijd te worden. Nee, we willen juist horen hoe zij één en ander heeft bereikt. We willen wat leren. We willen geïnspireerd worden door deze vrouw. We willen een nieuw punt op onze ambitiehorizon krijgen!

Kandidaten worden beoordeeld op:

  • leidinggevende capaciteiten en organisatietalent
  • visie
  • carrièreverloop
  • financiële verantwoordelijkheid
  • zakelijke en maatschappelijke invloed
  • financieel-economisch toekomstperspectief van de onderneming

Voorts let de jury op de wijze waarop de kandidaat en de onderneming waarvan zij de leiding heeft, omgaat met maatschappelijke verantwoordelijkheden zoals de zorg voor het milieu en – indien van toepassing – ISO certificering.

De verkiezing Prix Veuve Clicquot Zakenvrouw van het Jaar vindt plaats onder auspiciën van Moet Hennessy in samenwerking met het Stan Huygens Journaal van De Telegraaf en met medewerking van Ernst & Young.

Lees ook:Zzp’ers hebben vertrouwen in 2016
Lees ook:Ik verveel me… zullen we daten?
Lees ook:Bedrijven niet klaar voor moderne vaders
Lees ook:Ondernemerschap lonkt voor vrouwen met handicap
Lees ook:De Hema is niet te missen

2 reacties op “Zakenvrouw van het Jaar 2010

  1. Gwen Jansen

    Marlies van Wijhe!
    Zie zojuist geplaatst artikel! Echt een super leuk, nuchter mens!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.