Nederlandse autoverkopen weer omhoog in eerste helft 2011

De autoverkopen in Europa lieten over de eerste helft van het jaar een sterk verdeeld beeld zien. Van een verlies van bijna 27 procent in Spanje tot een plus van 10,5 procent in Duitsland.

In Nederland reden in de eerste 6 maanden van 2011 maar liefst 328.545 nieuwe auto’s de showrooms uit. Dat is 21,6 procent meer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De autoverkopen in ons land zijn sinds halverwege vorig jaar bezig aan een opmars. Dat komt vooral door een sterke vraag naar kleine, zuinige auto’s die gevrijwaard zijn van aanschafbelasting en motorrijtuigenbelasting.

In juni vlakte de verkoop af tot 50.683 auto’s, slechts twee stuks meer vergeleken met juni 2010. Dat werd veroorzaakt door onzekerheid onder consumenten over de belastingplannen van de overheid rond de ‘groene’ auto’s.

Volgens brancheorganisatie RAI Vereniging was juni ook een minder gunstige maand in vergelijking met voorgaande maanden, omdat juni 2010 relatief zeer goede autoverkopen liet zien.

Volkswagen was het best verkochte merk in de eerste helft van het jaar in Nederland, gevolgd door Peugeot, Renault, Ford en Opel.

Duitsland

In Duitsland, de grootste automarkt in Europa, gingen de autoverkopen het afgelopen halfjaar ook omhoog. In totaal werden er meer dan 1,6 miljoen exemplaren aan de man gebracht, 10,5 procent meer dan vorig jaar.

Spanje

Dat was in Spanje niet het geval. Daar gingen de verkopen in juni voor de 12e maand op rij omlaag. Over de eerste 6 maanden kelderde de verkoop met 26,8 procent. De scherpe daling had vooral te maken met de afschaffing van de sloopsubsidie.

Frankrijk

Ook in Frankrijk speelde het aflopen van zo’n regeling de autobranche parten. Daardoor werden er 12,6 procent minder auto’s aan de man gebracht op jaarbasis. De regeling was in het kielzog van de economische crisis in het leven geroepen, omdat mensen geen nieuwe auto’s meer kochten.

Bron: Volkskrant

Lees ook:Nederlanders blijven nieuwe auto’s kopen
Lees ook:Kamer steunt nieuwe autobelastingen
Lees ook:Minder gedwongen ontslagen in 2010
Lees ook:Economie: + 0,9% in eerste kwartaal
Lees ook:Crisis autobranche is eigen schuld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.